Facebook Pixel Code

POKAŽIMO IM DA NISU SAME: Urgentna pomoć za žrtve trgovine ljudima i njihovu decu

Krajem 2019. godine  ASTRIN tim je pokrenuo i realizovao svoju prvu crowd funding kampanju. Kampanja prikupljanja sredstava za urgentne potrebe žrtava trgovine ljudima i njihove dece trajala je 40 dana, od 30. oktobra do 10. decembra i odvojala se preko platforme Donacije.rs. Za to vreme uspele smo da sakupimo  414.920 dinara i premašimo željeni iznos za 19%.

Za potrebe promocije kampanje napraviljeni su video spot i vzuali za društvene mreže. Kampanja na društvenim mrežama odvojala se tokom svih 40 dana kampanje i postogla je veliku vidljivost.

Pomoć i donacije stigle su od različitih individualnih donatora, organizacija i privrednih subjekata, koji su donacijama u novcu, robi ili uslugama podržali našu kampanju. S druge strane, osim u novcu kampanja je podržana i od strane pratilaca na društvenim mrežama, koji su šerovima, lajkovima i živom reči doprineli da se glas o našoj akciji čuje i dopre do onih koji mogu da pomognu.

Posebno smo vam zahvalne što smo zajedničkim snagama uspele/i da žrtvama trgovine ljudima i njihovim porodicama ukažemo da nisu potpuno same i da postoji zajednica koja ih podržava i razume njihov položaj. Ovu dodatu vrednost teško je izmeriti novcem, ali se može naslutiti u držanju i pogledima naših korisnika i korisnica kada im je pomoć uručena. HVALA VAM!

Hvala vam na podršci, poverenju i jedinstvu. Solidaran pozdrav!

***

U PRODUŽETKU VAM PREDSTAVLJAMO ORIGINALNI TEKST KAMPANJE I POZIV NA PODRŠKU I SOLIDARNOST.

Onog trenutka kada zazvoni ASTRA SOS telefon, počinje rad na pružanju podrške i osnaživanju osoba koje su se izbavile iz lanaca trgovine ljudima. Eksploatacija kojoj su su bile izložene, nekada i od strane bliskih osoba, ostavlja teške psiho-fizičke posledice i duboko narušava njihovo poverenje u ljude, ali i u sistem koji je trebalo da ih zaštiti.

Za poslednjih 20 godina ASTRIN SOS telefon zvonio je oko 38.000 puta, i više od pet stotina žrtava trgovine ljudima dobilo je podršku kroz ovaj servis. Ovaj poziv samo je deo puta koji žrtve prolaze od trenutka identifikacije do punog povratka u društvo. Traume koje su preživele, traže dug period rehabilitacije, razumevanje, prihvatanje i podršku okoline… Međutim, ta podrška često izostaje − žrtve bivaju odbačene, čak i od najbliže porodice, teško dolaze do posla i dane provode u dubokom siromaštvu bez osnovnih sredstava za život. Posledično, i njihova deca stradaju. Jednom skrajnuti i stigmatizovani roditelji sa mukom se trude da vode normalne živote, a detinjstvo njihove dece odvija se pod teretom koji nijedno dete ne treba da nosi.

U nameri da nekadašnjim žrtvama trgovine ljudima i njihovim porodicama makar u nekom segmentu olakšamo i ulepšamo svakodnevicu, odlučile smo se da pokrenemo kampanju prikupljanja sredstava za urgentne potrebe nekadašnjih žrtava trgovine ljudima i njihove dece. Ukupan iznos sredstava koja sakupljamo iznosi 350.000 dinara. Suma koju sakupljamo samo je deo popisanih potreba naših korisnica.

Ovom prilikom kontaktirali smo 24 korisnice, koje ukupno imaju 36 dece. Većina njih su samohrane majke i dolaze iz različitih krajeva Srbije, ali mahom iz manjih gradova i prigradskih naselja. Male sredine im dodatno otežavaju zaposlenje, kako zbog isključivosti okruženja tako i zbog opšte ekonomske krize. Dodatni otežavajući faktor u njihovom slučaju može biti i nedostatak adekvatnog obrazovanja za obavljanje trenutno traženih zanimanja. Ovaj nedostatak često je posledica činjenice da su kao vrlo mlade, pre okončanja školovanja, postale žrtve trgovaca ljudima.

Sada se obraćamo vama − humanim, angažovanim i odgovornim građanima i građankama, kompanijama i organizacijama – i pozivamo vas da zajedničkim snagama pokušamo da žrtvama trgovine ljudima i njihovim porodicama vratimo veru u ljude, zajednicu, njihove kapacitete za dobročinstvo i poručimo im da NISU SAME.

Sredstva koja sakupimo tokom kampanje biće uložena u kupovinu higijenskih paketa za decu i odrasle, kupovinu obuće i odeće, hrane, ogreva, obezbeđenje hitne medicinske pomoći, regulisanje troškova dobijanja ličnih dokumenata, kurseve i obuke za olakšavanje zaposlenja, kupovinu sredstava za rad, kućnih aparata, troškove prevoza i užine za školarce…

Kampanju „Pokažimo im da #NisuSame“ možete podržati na neki od sledećih načina:

  • onlajn donacijom preko sajta donacije.rs, klikom na dugme „Doniraj“ sa desne strane ovog teksta;
  • uplatom na račun udruženja NVO ASTRA: 160-443370-30, Banca Intesa (svrha uplate Kampanja #NisuSame);
  • ili donacijom u robi (ukoliko se odlučite za ovaj način pomoći, najpre kontaktirajte ASTRA tim putem mejla astra@astra.rs ili pozivom na broj 011 785 0001 / 060 33 47 817).

I ako vam se čini da su sredstva koja možete da odvojite mala, imajte na umu da nas je dosta i da se promena pravi zajedništvom.

 

ASTRA tim

Scroll to Top