Facebook Pixel Code

AKREDITOVANI PROGRAM OBUKE ZA PROSVETNE RADNIKE

ASTRIN program za nastavnike „Trgovina ljudima (decom) – prevencija i edukacija” po peti put za redom dobila akreditaciju od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Akreditacija je dodeljena na period od dve godine, tj. za školsku 2012-13. i 2013-2014. godinu. Program se sprovodi u cilju senzitivizacije nastavnika/ca (u srednjim i u osnovnim školama) i njihovog osposobljavanja da prepoznaju potencijalne žrtve trgovine ljudima (decom), kao i u cilju razvoja potencijala za pravovremenu prevenciju i edukaciju koje će biti fokusirane na najvulnerabilniji deo srednjoškolske populacije. Ocenjeno je da ovaj program doprinosi unapređivanju obrazovno-vaspitne prakse, kao i da ispunjava uslove za uspešno ostvarivanje programa u oblasti direktnog preventivnog rada. Katalog akreditovanih programa je dostupan na sajtu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja www.zavodsz.gov.rs

Dosadašnja praksa je pokazala da društvo ne može da se osloni samo na sporadično bavljenje suzbijanjem trgovine ljudima u medijima ili kroz različite vrste „uskih” edukacija (radionice, okrugli stolovi, panel diskusije…), već da se sa preventivnim i edukativnim delovanjem mora početi upravo u okviru obrazovnog sistema, jer škola pored nastavne ima i vaspitnu ulogu u razvoju i osamostaljivanju mladih. Blagovremena i sistematska edukacija i prevencija problema trgovine ljudima (decom) sprovedena od strane nastavnika i stručnih saradnika, jeste jedno od efikasnijih rešenja za njegovo suzbijanje. Upravo iz ovog razloga ASTRA je, uz podršku Geneva Global Bank, od 5. do 10. decembra 2005. i od 13. do 18. marta 2006. godine. godine u Beogradu održala četiri osnovna treninga „Problem trgovina decom – edukacija i prevencija” za sto prosvetnih radnika, nastavnika, psihologa i pedagoga zaposlenih u srednjim školama koje se nalaze blizu državne granice, kao i za zaposlene u Prihvatilištu za urgentnu zaštitu zlostavljene dece. Predavači na treninzima su bili predstavnici ASTRE, pogranične policije, međunarodne organizacije Save the Children, kao i naše saradnice psihološkinje sa višegodišnjem iskustvom u didaktičkom radu sa stručnjacima različitih profila. Učesnicima treninga su pružene informacije o fenomenu trgovine ljudima, dosadašnjim iskustvima u radu na preveniciji, kao i u radu sa decom žrtvama trgovine, informacije o radu Republičkog tima za borbu protiv trgovine ljudima i medjunarodnim dokumentima o pravima deteta. Veći deo treninga bio je usmeren ka praktičnom radu i praktičnim znanjima i veštinama koje se mogu primeniti u svakodnevnom radu sa učenicima.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“82″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“25″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“0″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Na osnovu ovih treninga razvijen je program „Trgovina ljudima (decom) – prevencija i edukacija“ koji od 2008. godine ima akreditaciju Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja kao izborni program stalnog stručnog usavršavanja zaposlenih u prosveti. Do sada je održano devet treninga:

– 29. novembar – 1. decembar 2008. u Beogradu

– 13 – 15. decembar 2008. u Beogradu

– 28 – 30. marta 2009. u Nišu

– 10 – 12. aprila 2009. u Beogradu

– 4 – 6. decembra 2009. u Beogradu

– 27 – 29. novembra 2010. u Dimitrovrgadu

– Kikinda, 5 – 7. mart 2011.

– Beograd, 9 – 11. decembar 2011.

– Beograd, 31. mart – 1. april 2012. godine

Preko 220 učesnika iz Beograda, Kraljeva, Dimitrovgrada, Šapca, Niša, Prokuplja, Blaca, Aleksinca, Babušnice, Kuršumlije, Bujanovca, Vranja, Novog Pazara, Vlasotinca, Negotina, Sombora, Kule, Ruskog Krstura, Kikinde i Rekovca imalo je mogućnost da saznaju nešto  više o različitim aspektima problema trgovine ljudima/decom i načinima prevencije ovog problema, kao i da steknu veštine za preventivni rad sa svojim učenicima u okviru redovne nastave. Osim toga, svaki polaznik je napravio plan akcije za prevenciju trgovine ljudima u svojoj školi u narednom periodu.

Predavanje/radionica o osnovnim pojmovima problema trgovine ljudima je održano 8. septembra 2007. godine za beogradske profesore gradjanskog vaspitanja. Predavanje je pratila i prezentacija radionice o trgovini ljudima koju je tim vršnjackih edukatora ASTRE osmislio za rad sa srednjoškolcima. Ova aktivnost je imala za cilj da omogući profesorima da saznaju nesto o ovom ozbiljnom problemu, kao i da ih podstakne da pozovu ASTRINE edukatore da drže radionice u njihovim školama.

Borba protiv trgovine ljudima – priručnik za nastavnike

Dokument o akreditaciji

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top