Facebook Pixel Code

U EVROPI SVAKA 2 MINUTA NESTANE JEDNO DETE

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE ZA MEDIJE MISSING CHILDREN EUROPE I ASTRE
Poziv na akciju povodom Međunarodnog dana nestale dece

Svake godine, 25. maja, u svetu se obeležava Međunarodni dan nestale dece, posvećen podizanju svesti o problemu nestale dece i pružanju nade svima koji su sada ili nekada bili pogođeni ovim problemom. Na današnji dan, Missing Children Europe poziva EU, države članice i zemlje u pridruženju da podrže i omoguće kontinuitet rada telefonskih linija 116000 za podršku nestaloj deci i njihovim porodicama, i priključe se zajedničkoj borbi protiv vrbovanja dece preko interneta.

Brojke su alarmantne i zahtevaju hitnu pažnju. U Evropi se godišnje prijavi nestanak 250.000 dece − to je ekvivalentno nestanku jednog deteta svaka dva minuta ili nestanku čitavog jednog grada. Samo u 2022. godini, linije 116 000 u različitim zemljama  Evrope primile su 70.855 poziva u vezi sa 6.668 slučajeva nestanaka dece. Većina ovih incidenata uključivala je decu koja su pobegla od kuće ili iz institucija socijalne zaštite, čak 66% novih prijavljenih slučajeva. Pored toga, 24% predstavljaju roditeljske otmice, dok je mali, ali značajan deo, 3%, uključivao nestalu decu u migracijama.

Ali, iza svake statistike kriju se nesrećne okolnosti koje su dovele do nestanka deteta i teška trauma te dece i njihovih porodica i okoline. Zato su linije 116000 bitne jer pružaju trenutnu podršku porodicama nestale dece tokom nestanka, ali i deci i porodicama nakon njihovog pronalaska, kako bi lakše prošle kroz period oporavka. Ove telefonske linije, vode nevladine organizacije članice u okviru mreže Missing Children Europe u 27 zemalja Evrope. One predstavljaju vitalne kontakt tačke i glavna uporišta za koordinaciju prekograničnih slučajeva nestanaka dece.

Istovremeno, ove godine Evropa izglasava zakonska rešenja namenjena efikasnijoj borbi protiv seksualnog zlostavljanja dece onlajn. Pozivamo kreatore zakonskih rešenja iz oblasti dečijih prava i bezbednosti dece u onlajn okruženju da prate uvođenje ove EU legislative, upoznaju se sa predloženim rešenjima detaljno, i uskoro pokrenu slične inicijative i kod nas.

EVROPSKI BROJ ZA NESTALU DECU 116000 U SRBIJI

Evropski broj za nestalu decu 116000 od 2012. postoji u Srbiji i njime koordiniše organizacija ASTRA. Linija je dostupna 24/7, i svi pozivi sa teritorije Srbije su besplatni.

  • Tokom prošle godine ASTRA je primila 311 poziva na liniju 116000 i radila na 14 slučajeva nestale dece (4 devojčice i 10 dečaka). Sedmoro (7) dece su državljani Srbije, a ostalih 7 su strani državljani, poreklom iz Avganistana. Sedam slučajeva predstavljaju deca pobegla iz doma, odnosno ustanova socijalne zaštite. Pet slučajeva su roditeljska otmica, jedno dete je razdvojeno od porodice, i jedno je nestalo na neki drugi način.
  • Za deset godina, od 25. maja 2012. do 31.12.2022. godine, primljeno je 4.413 poziva, na osnovu kojih su mapirana 143 slučaja nestanaka dece (83 devojčice i 60 dečaka). U zavisnosti od godine, većina prijava (89−98%) je uspešno rešena.
  • RAZLOZI NESTANAKA DECE variraju od bežanja od kuće ili iz ustanova socijalne zaštite usled različitih problema, izloženosti nasilju, zanemarivanju ili zlostavljanju, proživljavanja lične ili porodične traume, ili drugih različitih životnih okolnosti (razvod roditelja, gubitak bliske osobe), problema sa mentalnim zdravljem, razdvajanja od porodice tokom migracija i izbeglištva, preživljeno nasilje odnosno krivično delo izvršeno od strane bliske ili nepoznate osobe. U Srbiji najveći broj nestale dece čine deca pobegla od kuće ili iz ustanova socijalne zaštite (45%, tinejdžeri uzrasta od 13 do 17 godina).
  • ASTRA je najveći broj poziva na liniju 116000 (881) i prijava nestale dece (33) zabeležila je 2016. godine, kada se, bežeći iz ratom i nemirima zahvaćenih oblasti, veliki broj izbeglica kretao preko Srbije ka državama Evropske unije.
  • Roditelji su bili najčešći korisnici, odnosno pozivaoci broja 116000. Obraćaju se preventivno, da se informišući se o uslugama koje ASTRA pruža ili prijavljuju nestanke svoje dece. Tokom potrage za detetom, stručni tim ASTRE održava kontakt sa roditeljima/strateljima i pruža im psihosocijanu podršku.
  • VAŽNO!!!Otmice od strane trećih lica odnosno kriminalne otmice, su najređi uzrok nestanaka dece i čine 3% prijavljenih slučaja. Ovi slučajevi mogu imati strašne i tragične posledice, i zato privlače najveću pažnju javnosti i izazivaju pozornost, strah, a neretko i paniku.
  • Povodom uočene potrebe formiranja sistema brzog alarmiranja javnosti u slučajevima nestanaka dece, ASTRA je od 2014. godine održala više sastanaka sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Republičkim javnim tužilaštvom, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Unijom novinara Srbije, i sačinila predloge i komentare na Nacrt akcionog plana za poglavlje 24 Prava, sloboda, bezbednost. Od nedavno smo članice Republičkog tima za uvođenje Sistema AMBER ALERT u Srbiji.
  • Na osnovu analize ASTRINE data-baze poziva Evropskog broja za nestalu decu 116000 za Srbiju, procena je da bi najverovatnije u 1 slučaju (najviše u 3) godišnje došlo do pokretanja sistema brzog alarmiranja javnosti (AMBER/Child Alert).
  • Sistemi ranog upozorenja u slučaju nestanka deteta postoje u brojnim državama Evrope. U 2022. godini izdato je 37 upozorenja za 39 dece (17 devojčica i 22 dečaka) u četiri evropske zemalje: Češka (23), Grčka (7), Holandija (6), Poljska (1). Čak 85 procenata slučajeva uspešno je rešeno.

Linija 116000 za prevenciju i prijavljivanje slučajeva nestanaka dece u Srbiji nudi pristup svojim uslugama putem telefona, elektronske pošte: 116000@astra.rs, kao i putem društvenih mreža i ostalih platformi za komunikaciju NVO ASTRA. Na telefonu dežuraju stručnjaci različitih profila (licencirani psiholozi, socijalni radnici, specijalni pedagozi, pravnici, pedagozi) sa dugogodišnjim iskustvom rada i ekspertizom u oblastima nasilja nad decom i traume.

Linija 116000 funkcioniše volonterski i do sada, iako licencirana od strane države, finansijski nikad nije podržana.


ASTRA je povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale dece, organizuje i ekspertski skup pod nazivom SISTEM RANOG UZBUNJIVANJA U SLUČAJEVIMA NESTALE DECE (Child Alert) U SRBIJI: Procena stanja i mogućnosti, na kome će biti predstavljena publikacija SISTEM RANOG UZBUNJIVANJA u slučaju nestanka deteta, u kojoj su dati analiza međunarodnog i domaćeg zakonodavstva koje uređuje ovu oblast, prikaz rada ovog sistema u više zemalja Evrope i zaključci niza intervjua sa ekspertima. Pored toga, predstavićemo i glavne nalaze izveštaja NESTALA DECA SRBIJE: Evropski broj za nestalu decu u Srbiji 116000 – Prvih deset godina rada.

 

Scroll to Top