Facebook Pixel Code

Trgovina ljudima ozbiljan regionalni problem

Vranje – U organizaciji Mreže ASTRA, NVO Odbor za ljudska prava, SOS telefona Vranje i nadležnih gradskih insitucija, u Ekonomsko trgovinskoj školi Dimitrije Tucović u Vranju je održana tribina „Trgovina ljudima situacija u Srbiji“.

Trgovina ljudima je regionalni problem zapadnog Balkana, a Srbija s ozbirom na svoj geografski položaj predstavlja tranzitni put za ovaj multinacionalni biznis prodaje ljudi, dece i organa – naglasila je Ivana Radovićiz Astre. O lokalnim iskustvima u ovoj oblasti govorili su koordinatorka Odbora za ljudska prava i SOS telefona u Vranju Suzana Antić, sudijica Okružnog suda u Vranju Vesna Stevanović, kao i policijski inspektor za borbu protiv trgovine ljudima Policijske uprave u Vranju Siniša Antonijević.

– U poslednje vreme usavršavaju se oblici privlačenja mladih devojaka, ali i dece od strane trafikanata, naročito preko primamljivih internet poziva za posao u oblasti manekenstva i mi se sa time suočavamo i na lokalnom nivou – rekao je inspektor Antonijević.

Za sudijicu Okružnog suda u Vranju Vesnu Stevanovićnajvažnije je da se metodama edukacije i kroz ovakve tribine spreči „ulazak u lanac trgovine ljudima, decom ali i ljudskim organima“. Ona je istakla da je zakonska regulativa u ovoj oblasti pooštrena kao i da je sud u Vranju izrekao više presuda za trgovinu ljudima. Tribini su prisustvovali i predsednik gradskog parlamenta u Vranju dr Slobodan Stamenković, članovi gradskog veća Nebojša Selistarevići Branislav Stojančić, kao i djaci osnovnih i srednjih škola iz Vranja i susednih opština.

Autor: V.Ristić

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top