Facebook Pixel Code

TRENING ZA STUDENTE/ISTRAŽIVAČE

Trening za praćenje suđenja za krivično delo trgovine ljudima

U okviru druge faze regionalnog EU projekta Balkans ACT Now, ASTRA je 31. marta i 1. aprila 2015. godine organizovala trening za studente pravnih fakulteta u cilju njihove obuke za praćenje suđenja za krivično delo trgvoine ljudima.

Trening je okupio 24 studenata sa Prave klinike za borbu protiv trgovine ljudima Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Pravnog fakulteta Univerziteta Union i Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu. Studenti su odabrani na osnovu svojih biografija, kao i na osnovu upitnika koji su popunjavali kao sastavni deo prijave.

Tokom dva dana, studenti su imali priliku da saznaju nešto više o osnovnim pojmovima u vezi sa problemom trgovine ljudima i sa međunarodnim i domaćim pravnim okvirom koji reguliše krivično delo trgovine ljudima, kao i o praksi suzbijanja trgovine ljudima i zaštiti žrtava u našoj zemlji. Poseban akcenat je stavljen na psihološku traumu koju žrtva doživljava tokom eksploatacije, ali i nakon izlaska iz lanca trgovine ljudima, i na sekundarnu viktimizaciju koja neizbežno prati učešće u sudskim postupcima. Studenti su imali priliku i da se kroz razgovor sa advokaticom – saradnicom ASTRE upoznaju sa osnovnim pravima žrtve u postupku, kao i kako primena zakonskih odredbi, koje se obično generalno ocenjuju kao zadovoljavajuće, izgleda u praksi i kako sudski postupak izgleda iz ugla zastupnika žrtve. Jedan deo treninga je bio posvećen i tehničkim aspektima praćenja suđenja, u kontekstu cilja ove aktivnosti, a to je prikupljanje objektivnih podataka o stvarnom položaju žrtve u postupku i na taj način omogućavanje uvida u efektivnost pristupa pravdi za žrtve trgovine ljudima kao deo ukupne ocene nacionalne politike za suzbijanje trgovine ljudima.

U narednom periodu, studenti će pratiti sva suđenja za krivično delo trgovine ljudima koja se odvijaju u Srbiji, a gde se kao žrtve pojavljuju punoletne osobe, pa javnost nije isključena. Rezultati njihovog rada će biti uključeni u ASTRINU redovnu godišnju analizu položaja žrtava u sudskom koja se vrši na osnovu izveštaja istraživača koji su prisustvovali ročištima, kao i na osnovu analize presuda za krivično delo trgovine ljudima, a prikupljeni podaci biće uvršteni i u regionalni izveštaj o praćenju državnih politike suzbijanja trgovine ljudima koji će biti objavljen 2016. godine.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“69″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“0″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top