Facebook Pixel Code

Tinejdžerke-prostitutke u Bangladešu kljukaju steroidima za životinje da bi imale „obline“

M. Vukelić | 21. 03. 2012. – 07:09h | Foto: Reuters |

Oko 900 devojčica u Bangladešu, od kojih neke imaju tek 12 godina, žrtve su surove trgovine ljudima i prinuđene su da rade kao prostitutke u javnim kućama širom ove južnoazijske zemlje. Da bi bile privlačnije mušterijama koje vole „obline“, većina njih koristi veoma štetan steroid „oradekson“, od kojeg se ubrzano goje, rastu im grudi i deluju zdravije. Istina je, međutim, mnogo surovija: Posledice uzimanja ovih steroida su dijabetes, povišen krvni pritisak, osip, pad imuniteta i, u nekim slučajevima – smrt.

– Velika je razlika između mog današnjeg izgleda i neuhranjenog izgleda iz vremena kada sam bila mlađa. Zdravija sam nego što sam bila ranije, a i spremna sam da služim mnogo mušterija tokom dana. Ponekad i do 15 – kaže 17-godišnja prostitutka Haši iz grada Kandaparija, koja je na prostituciju primirana kada je imala deset godina.

Potražnja za prostitutkama u stalnom je porastu u Bangladešu, što je snizilo cenu seksualnih usluga do čak 50 taka (oko 50 dinara), pa su mnoge prostitutke prinuđene da koriste steroide poput „oradeksona“ da bi bile privlačnije. Ovaj steroid, poznat i pod imenom „deksametazon“, koristi se u lečenju alergija kod ljudi, ali i za tovljenje stoke.

Sve počinje tako što upravnice javnih kuća (sardarni, kako ih zovu u Bangladešu) primoravaju devojčice da uzimaju steroide kako bi privukle više mušterija, a kasnije one počnu same da ih uzimaju, jer im donose veće prihode i omogućavaju da plate račune.

– Moja sardarni me je naterala da uzmem tabletu. Tukla me je i nije htela da mi daje hranu. Pretila mi je i stalno me je podsećala na moje dugove – kaže Haši.

Haši ima četvorogodišnjeg sina koji živi s rođacima i kojeg nije videla dve godine.

– Mušterije u ovom bordelu uvek traže zdrave devojke. Zato uzimam „oradekson“. Potrebne su mi mušterije da bih platila račune i dugove. Ako jednog dana nemam mušterija, sledećeg neću imati šta da jedem. A volela bih da uštedim nešto novca i za svog sina – kaže Haši.

Slična je sudbina većine tinejdžerki-seksualnih radnica u Kandapariju (poznatih i pod imenom „čukri“), koje njihove siromašne porodice iz ruralnih delova zemlje prodaju podvodačima za 20.000 taka (oko 245 dolara), nakon čega su primorane na život seksualnih radnica.

Život u sramoti

Mnoge od ovih devojaka u bordelima provedu godine, a zbog nepismenosti i ne saznaju da li su im dugovi otplaćeni niti koja su im prava. Neke devojke nakon određenog broja godina provedenih u bordelu dobiju pravo da odu kući, ali ipak biraju da ostanu, jer su navukle sramotu u konzervativnom društvu u Bangladešu.

Posledice korišćenja “oradeksona” su veoma štetna – dijabetes, povišen krvni pritisak, osip, pad imuniteta i – u nekim slučajevima – smrt.

– “Oradekson” je lek koji može da spase život, ali i da ga uništi ako ga koriste seksualne radnice u siromašnim zemljama – kaže advokat i borac za ljudska prava Šipra Govšami.

– Neobrazovanje, laka dostupnost leka i aktivnosti nadrilekara su razlozi zašto se ove droge toliko zloupotrebljavaju – kaže Govšami.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/313026/Tinejdzerkeprostitutke-u-Bangladesu-kljukaju-steroidima-za-zivotinje-da-bi-imale-obline

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top