Facebook Pixel Code

SPROVESTI REFORME IZ POGLAVLJA 23 I 24- saopštenje za javnost

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Beograd, 5. jul 2016. godine
SPROVESTI REFORME IZ POGLAVLJA 23 I 24

Koalicija prEUgovor poziva državne organe da nastave sa sprovođenjem reformi u oblasti vladavine prava bez obzira na to da li će i kada biti otvorena poglavlja 23 i 24 pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji. Istovremeno apelujemo na Evropski savet i države članice da što pre otvore ova ključna poglavlja.
Uvereni smo da je za sve strane štetno što poglavlja posvećena pravosuđu i osnovnim pravima i pitanjima pravde, slobode i bezbednosti još uvek nisu otvorena. Usporavanje pregovora ne doprinosi evrointegracijama Srbije već dodatno slabi sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava. Od suštinskog značaja je da Srbija ostane na evropskom putu a otvaranje poglavlja 23 i 24 bi povećalo odgovornost svih institucija u Srbiji i EU uključenih u proces pridruživanja, što je neophodan korak ka većoj pravnoj sigurnosti svih građana.
Sve ključne aktivnosti iz akcionih planova mogu da sprovedu jedino državni organi i zato pozivamo nadležne institucije u Srbiji da opredeljenje ka evrointegracijama pokažu dodatnim angažovanjem na reformama u oblasti vladavine prava, bez obzira na to da li će pregovori o poglavljima 23 i 24 biti otvoreni sutra, za tri meseca ili nikada.

Više o koaliciji prEUgovor i aktivnostima možete da pričitate na zvaničnom sajtu www.preugovor.org

Scroll to Top