Facebook Pixel Code

Slučaj radne eksploatacije radnika iz Indije u Srbiji

Indijski državljani na privremenom radu u Srbiji, koji su početkom januara stupili u štrajk zbog neisplaćenih zarada, konačno su se vratili svojim porodicama i o tome obavestili članice Tima za podršku žrtvama NVO ASTRA, koje su sa njima u kontaktu gotovo od trenutka kad su se našli u Srbiji jula prošle godine. Ovaj kontakt se posebno intenzivirao u poslednjih mesec dana, odnosno tokom januara, nakon stupanja radnika u štrajk.

S obzirom na to da je ovaj slučaj, čini se, namerno učinjen slojevitim i komplikovanim kako bi se zamutila šira slika, pa samim tim i izbegla odgovornost za nekorektno ponašanje prema radnicima iz Indije, na osnovu čijeg mukotrpnog rada je neko ozbiljno profitirao − osećamo obavezu da napravimo kratak ostvrt na ceo slučaj, pojasnimo situaciju i ukažemo na propuste sistema i nadležnih, kao i na eventualne posledice koje ovakvo ponašanje donosi.

Indijski radnici, njih 150, koje je Građevinsko preduzeće Nikolić iz Kraljeva dovelo u Srbiju, bili su, a neki su još uvek, angažovani na kapitalnim državnim infrastrukturnim projektima, kao što su izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte, Koridora 11, vijadukta „Čortanovci“ itd., odnosno raspoređivani su po potrebi na nekoliko različitih punktova na kojima je firma GP Nikolić bila angažovana kao podizvođač radova. Oni su u Srbiju pristizali u grupama u periodu maj−jul 2019, a ASTRA je u kontakt sa njima stupila jula meseca zahvaljujući saradnji sa Samostalnim sindikatom putara, koji su još tada prvi ukazali da ovo angažovanje ima elemente radne eksploatacije. Prilikom tog prvog susreta sa indijskim radnicima niko od njih još nije bio spreman da se požali na srpskog poslodavca, ali su članice Tima za podršku žrtvama primetile da uslovi u kojima radnici rade i žive ukazuju da su im i radna i ljudska prava narušena, te da su im oduzeta dokumenta, odnosno pasoši, i o tome su odmah obavestile Ministarstvo za rad (Inspekciju rada), saradnike iz policije (Službu za borbu protiv organizovanog kriminala), kao i Ambasadu Indije. Dok su reakcije Inspekcije rada bile blagovremene (u vidu izvršenih nadzora i podnošenja dve prekršajne prijave protiv GP Nikolić − jedna je bila zbog toga što neki od Indijaca nisu imali radne dozvole, a drugu zbog toga što poslodavac Inspekciji rada nije pokazao svu potrebnu radno-pravnu dokumentaciju), reakcija saradnika iz policije je i posle sedam meseci i slanja mnogobrojnih prijava, izostala.

Od tog prvog susreta do početka januara 2020. usledili su meseci zatišja, da bi se situacija intenzivirala početkom ove godine, kada su isplate zarada radnicima u potpunosti obustavljene, zbog čega su oni odlučili da prestanu sa radom i potraže pomoć u ostvarivanju svojih prava − tada su ponovo kontaktirali ASTRU. Njihovi zahtevi odnosili su se na isplatu zaostalih zarada i kupovinu avionskih karti za povratak u Indiju od strane poslodavca. Njihov položaj dodatno je otežavala činjenica da njihove plate (one koje su primili do tada) nisu direktno isplaćivane njima, već njihovim porodicama u Indiji, a da su oni za neke minimalne lične potrepštine od poslodavca dobijali od 3000 do 5000 na ruke. Dakle, indijski radnici su bez novca u nepoznatoj zemlji, lokalni jezik ne govore, tek po koji od njih poznaje osnove engleskog, oduzeta su im dokumenta, žive u neuslovnom objektu za kolektivni smeštaj (baraci) gde povremeno ostaju bez struje i vode, i nemaju novca za povratak kući.

Pokriće za ovako nekorektno ponašanje poslodavca GP Nikolić, na čijem je čelu Nina Nikolić, predstavljali su ugovori o radu koje su radnici potpisali u Indiji. Uvid u ove ugovore doveo je do novih saznanja koja ceo slučaj dodatno karakterišu kao radnu eksploataciju i dovode na ivicu legalnog. Naime, ispostavlja se da su indijski radnici formalno zaposleni u američkoj firmi “IDEA Capital LLC” sa sedištem u Majamiju, koja ima i srpski ogranak i suštinski je samo posrednik, jer je indijske državljane ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji pre godinu dana uputila na rad kod srpske firme GP Nikolić iz Kraljeva. Ono što povezuje američku firmu i njen srpski ogranak sa kraljevačkom firmom GP Nikolić je Nina Nikolić − ona je vlasnica domaće firme, istovremeno i direktorka u američkoj kompaniji “IDEA Capital LLC” u Majamiju, a takođe je i zastupnica njenog ogranka u Srbiji. Ovako sklopljeni ugovori osim što su onemogućili uređivanje radno-pravnog statusa radnika, ostavili su prostora za gomilu nekorektnosti u odnosu poslodavca prema zaposlenim, a koje su u suprotnosti sa odredbama domaćeg Zakona o radu. Pa tako poslodavac po ovim ugovorima ima pravo da radniku da otkaže ugovor o radu u bilo koje vreme, bez ikakvog povoda (ne mora dakle da postoji otkazni razlog) i da ga u odnosu na zarade kažnjava nesrazmerno visokim penalima za npr. izostanak sa posla − 50 evra (što u slučaju indijskih radnika predstavlja 4 njihove dnevnice), ili za učestvovanje u štajku čak 300 evra (cela mesečna plata indijskih radnika iznosila je oko 320 evra) ili pak 500 evra za organizovanje štrajka. Naravno, po ovim ugovorima poslodavac nije u obavezi da radnicima plati povratnu kartu za Indiju, ukoliko oni žele da napuste posao pre isteka perioda obuhvaćenog ugovorom. Cena avionske karte do Indije iznosi nekoliko njihovih plata.

Svaki naš sud proglasio bi ove ugovore ništavnim i presudio u korist radnika, međutim odgovor države u ovom slučaju predstavlja presedan. Da pojasnimo, prekršajne prijave inspekcije rada koje su podnete protiv poslodavca odnose se na kršenje procedure za dobijanje radnih dozvola i na to da poslodavac na mestu rada nije imao dokumentaciju o radnicima − što se svega ostalog tiče, prema tumačenju inspekcije rada i Ministarstva za rad, nadležna je američka inspekcija rada, jer se na ove radnike primenjuju američki propisi, bez obzira na to što oni rade na teritoriji Republike Srbije i kod srpskog poslodavca. Ovakva odluka, po nama, predstavlja nesavesno odricanje od odgovornosti, koje – nažalost – otvara vrata novim sličnim slučajevima u budućnosti, tj. poučen ovim primerom svaki budući poslodavac može otvoriti firmu u nekoj državi koja ne poštuje radna prava i uputiti radnike na rad u Srbiju.

Što se tiče GP Nikolić i 70 radnika iz Indije koji su početkom januara stupili u štrajk, 25 radnika (onih najupornijih u ostvarivanju zahteva) u nekoliko manjih grupa vraćeni su nazad u Indiju. Karte za povratak kupio im je poslodavac, verovatno u želji da ih se što pre oslobodi imajući u vidu da je o celom slučaju putem medija obaveštena javnost; ali im zaostale zarade nisu isplaćene, već su na aerodromu dobili džeparac od oko 50 evra. Ostalih 45 radnika vratili su se na posao pod istim uslovima uz obećanje da će im zaostale zarade biti isplaćene.

ASTRA će nastaviti da prati dalji razvoj situacije vezane za radnike iz Indije i GP Nikolić, a imajući u vidu kakav je odgovor države bio ovog puta, kao i globalne tendencije na polju rada i ekonomskih migracija, velika je verovatnoća da ćemo uskoro imati slične slučajeve.

***

Ukoliko želite dodatno da se informišete o ovom slučaju, preporučujemo vam tekstove novinara Saše Dragojla Pod kojim uslovima Indijci grade srpske puteve? i stručan, čitljiv, jasan i upozoravajući osvrt na posledice zaobilaženja zakona u slučaju indijskih radnika naučnog saradnika Instituta za uporedno pravo Maria Reljanovića Dole suverenitet, živela eksploatacija!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top