Facebook Pixel Code

SARADNJA KOMPANIJE VIP I ASTRE U BORBI PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

Kompanija Vip Mobile donirala je ASTRI 2 miliona dinara za efikasniju borbu protiv trgovine ljudima. Novac namenjen kupovini novogodišnjih poklona za poslovne partnere i zaposlene u Vipu, kao i deo prihoda od SMS poruka koje su korisnici ove mreže slali tokom novogodišnjih praznika, utrošen je u cilju pospešenja prevencije trgovine ljudima i pomoći žrtvama koje su uspele da se izvuku iz lanca u kome svake godine završi više od pola miliona novih žrtava.

U cilju pružanja adekvatne pomoći žrtvama trafikinga, izvršena je nabavka službenog vozila koje ASTRA koristiti za urgentne akcije pomoći, zbrinjavanje žrtava, obezbeđivanje potrebnih medicinskih usluga, psihološke, pravne i drugih vrsta pomoći neophodnih klijentkinjama i klijentima ASTRE. Za godinu dana pomoću ovog vozila obavljene su brojne asistencije i terenske akcije na teritoriji cele zemlje.

Takođe, Vip je podržao i napore ASTRE da izgradi mrežu psihoterapeuta specijalizovanih za pružanje pomoći i podršku žrtvama trgovine ljudima širom Srbije. Naime, deo novca iz donacije iskorišćen je za organizaciju treninga za psihoterapeute koje je pohađalo ukupno 50 terapeuta iz 30 gradova Srbije. Time je postignut značajan napredak u decentralizaciji mehanizma pomoći žrtvama trgovine ljudima i senzibilisanju profesionalaca za rad sa osobama koje su preživele trgovinu ljudima.

Donirana sredstva delom su poslužila za kupovinu moderne telefonske centrale, čime ne samo da je unapređen rad ASTRA SOS telefona specijalizovanog za problem trgovine ljudima, već je omogućeno uvođenje još jedne telefonske linije za pomoć – jedinstvenog Evropskog broja za nestalu decu 116 000, koji ASTRA vodi od maja 2012. godine. Na taj način, Srbija je postala prva zemlja izvan EU u kojoj je operativan broj 116 000, specijalizovan za pomoć nestaloj deci i njihovim porodicama.

Radi doprinosa prevenciji trgovine ljudima, Vip i ASTRA organizovali su i dve akcije u cilju informisanja građana. Prva je održana uoči Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. U akciji „Nisam na prodaju“ prolaznici koji su se 16. oktobra zatekli u Knez Mihailovoj ulici bili su pozvani da crtanjem srca kredama u boji pošalju zajedničku poruku podrške borbi protiv trgovine ljudima. Zatim su 29. novembra u tri najprometnije poslovnice Vipa, u centru Beograda, Niša i Novog Sada predstavnice ASTRE pružale informacije o fenomenu trgovine ljudima, preventivnim merama, vrstama pomoći dostupnim u ASTRI kao i uslugama novouvedenog broja 116 000. U ovim akcijama deljeni su i promo materijali sa brojem ASTRA SOS telefona i korisnim savetima za identifikaciju žrtava, zaštitu od trgovine ljudima i sl. Takođe, predstavnici ASTRE i Vipa pokušali su da angažuju što više građana i motivišu ih da informacije koje su saznali o trgovini ljudima prenesu svojim bližnjima i utiču na smanjenje rizika da neko iz njihovog okruženja postane žrtva trgovine ljudima.

Vip mobile od 2008. godine za novogodišnje praznike putem donacija pomaže najranjivijim zajednicama, a pored podrške borbi protiv trgovine ljudima, ova kompanija obezbedila je pomoć deci bez roditeljskog staranja, mališanima sa hendikepom i slepim i slabovidim osobama.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“48″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“0″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top