Facebook Pixel Code

Saopštenje za javnost NVO ASTRA povodom evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra 2008. godine

NVO ASTRA, povodom evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra 2008. godine, želi još jednom da ukaže na prisustvo ovog problema u Srbiji, kao i u širem regionu.

Podsećamo da je NVO ASTRA aktivna od 2000. godine, a 2002. otvoren je i prvi, i za sada jedini, SOS telefon u Srbiji namenjen žrtvama trgovine ljudima i njihovim porodicama i prijateljima. SOS linija je osnovno sredstvo podrške i pružanja informacija o ovom globalnom problemu i do danas je primljeno preko 8000 poziva od strane 1790 klijenata. Na taj način, ASTRA je identifikovala 269 žrtava trgovine ljudima, od kojih su 106 deca.

U toku je peta anti trafiking kampanja, pod nazivom „Gole činjenice“ kojom ASTRA nastoji da skrene pažnju šire javnosti i države na ovaj specifičan vid organizovanog kriminala. Na ovaj način je građanima i građankama upućen poziv da se informišu i prijave saznanja o (potencijalnim) slučajevima trgovine ljudima.

Smatramo da je izuzetno važno da svi budući napori usmereni u jačanje institucija i državnih mehanizama, naročito kada je u pitanju rad pravosudnih organa, rezultiraju strožijom kaznenom politikom za krivično delo trgovine ljudima.

Podržavamo dosadašnje napore i države i civilnog društva preduzete u pravcu suzbijanja ovog problema i apelujemo na nadležne institucije i organizacije koje se bave ovom problematikom da se efikasnije angažuju u aktivnostima koje bi uticale na smanjenje broja (potencijalnih) žrtava trgovine ljudima.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top