Facebook Pixel Code

Saopštenje povodom tragedije u kojoj su nastradali srpski radnici na gradilištu u Sibiru

ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima izražava duboko žaljenje zbog tragične nesreće u kojoj je poginula šestorica državljana Srbije angažovanih na gradilištu na poluostrvu Jamal u Sibiru.

 

Već nekoliko godina unazad ASTRA upozorava i širu javnost i nadležne organe o situaciji sa kojom se suočavaju građevinski radnici iz Srbije koji, posredstvom naših kompanija ili kompanija koje vode naši državljani, odlaze da rade na gradilištima u Ruskoj Federaciji, ali i na drugim destinacijama kao što su Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i sl. U najvećem broju slučajeva se ne radi o trgovini ljudima, već o grubom kršenju radnih prava.

 

Radi se o muškarcima različite starosti i različitih kvalifikacija iz svih krajeva Srbije, koje za posao u Rusiji regrutuju individualni posrednici, agencije za zapošljavanje ili preduzeća registrovana i u Srbiji u Rusiji. Ovi radnici najčešće rade bez dozvole za rad, na osnovu usmenog dogovora ili ugovora čiju kopiju ne dobijaju, u vrlo teškim uslovima, bez odgovarajuće zaštite na radu i bez odgovarajuće opreme. Za to vreme, žive u neuslovnim i pretrpanim objektima, sa vrlo niskim higijenskim standardima. Poslodavci vrlo često ne poštuju dogovor u vezi sa cenom rada, tako da radnici zarađuju mnogo manje nego što im je obećano, ili im se zarade ne isplaćuju uopšte. Mogućnost da napuste takav angažman je mala, jer u tom slučaju gube svaku mogućnost da ikad budu isplaćeni, a situacija je znatno teža kada se radi o gradilištima koja se nalaze na udaljenim mestima iz kojih je teško i skupo samostalno otići. Kada konačno uspeju da se vrate kućama, ispostavlja se da za ono što im se dogodilo niko nije odgovoran.

 

ASTRA već godinama skreće pažnju da ovaj problem mora da se reši. Podsećamo da je pre samo godinu dana Republika Srbija organizovala poseban avion koji je vratio radnike angažovane na gradilištima u Sočiju, a koje su poslodavci ostavili prevarene i bez sredstava da se vrate kućama. Iako su tada svi nadležni organi iskazali generalno razumevanje za situaciju i odlučnost da se ona razreši, do danas nije došlo do pomaka, ni kada govorimo o odgovornosti za konkretne slučajeve eksploatacije i zloupotreba, ni kada govorimo o sistemskim merama koje bi regulisale oblast zapošljavanja u inostranstvu.

 

Apelujemo na Republiku Srbiju da tragediju koja se pre dva dana dogodila našim radnicima u Rusiji shvati kao opomenu i poslednji trenutak da se pitanje radnog angažmana državljana Srbije na stranim tržištima rada reguliše na način koji će radnicima pružiti stvarnu zaštitu, kao i da se procesuiraju svi oni odgovorni za različite oblike eksploatacije i kršenja međunarodnih standarda u oblasti rada. Napominjemo da te mere zaštite ni na koji način ne smeju da idu u pravcu sprečavanja ili otežavanja radnih migracija, što bi pogodilo samo radnike, već u pravcu obezbeđivanju sigurnih radnih migracija.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top