Facebook Pixel Code

Saopštenje povodom privođenja državljana Srbije na radu u Slovačkoj

SAOPŠTENJE

Povodom privođenja državljana Srbije na radu u Slovačkoj

Povodom privođenja grupe radnika iz Srbije zbog nelegalnog rada u Slovačkoj, do koga je došlo 18. oktobra, koji se obeležava kao Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, organizacija ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima želi da istakne da se ne radi o novom problemu koga nadležni organi do sada nisu bili svesni, već da su slučajevi eksploatacije i kršenja prava naših državljana u Slovačkoj prisutni već nekoliko godina, a da su nadležni organi o njima kontinuirano obaveštavani.

Od 2015. godine do danas, ASTRA je putem svog SOS telefona za pomoć žrtvama trgovine ljudima primila veliki broj poziva od građana Srbije koji su se interesovali i/ili odlazili na rad u Slovačku. Uglavnom je reč o poslovima u fabrikama velikih korporacije za proizvodnju i sklapanje delova za televizore, automobilskoj industriji i prehrambenoj industriji. Radnici su prevashodno vrbovani putem ponuda i oglasa objavljenih na Facebook-u i na različitim sajtovima koje postavljaju pojedinci ili agencije od kojih neke imaju, a neke nemaju licencu za posredovanje u zapošljavanju koju izdaje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Bez obzira na način regrutovanja, svim radnicima je obećavan legalan rad, radne dozvole, zdravstveno osiguranje i dobri uslovi smeštaja. Sve agencije su od radnika tražile da plate troškove izdavanja radne dozvole i zdravstvenog osiguranja, iako je to u suprotnosti sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Prema svedočenju radnika koji su prihvatili ponudu za rad u  Slovačkoj, građani najčešće nisu prijavljeni i nemaju ugovore o radu, te su angažovani ilegalno. Radnici moraju da rade 12-14 sati dnevno, a njihove plate, ako su uopšte i plaćeni, daleko su ispod onoga što je obećano i dogovoreno. U većini slučajeva radnicima je isplaćeno tek toliko da imaju za povratak u Srbiju. Osim toga, ponižavanje i kažnjavanje radnika od strane poslodavaca nije retkost.

Povodom ovih prijava, ASTRA se u više navrata obraćala Ministarstvu unutrašnjih poslova, Tržišnoj inspekciji pri Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije, koja je nadležna za nadzor nad agencijama koje nisu licencirane za posredovanje u zapošljavanju i Sektoru za zapošljavanje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je nadležan za nadzor nad radom licenciranih agencija za zapošljavanje, apelujući na njih da preduzmu neophodne mere, istraže ove slučajeve i spreče kršenje prava i moguću radnu eksploataciju građana Srbije u Slovačkoj. Osim toga, informisali smo i Ministarstvo inostranih poslova i Ambasadu Srbije u Slovačkoj, kao i Ambasadu Slovačke u Srbiji, kako bi i oni sa svoje strane pomogli radnicima, tj. obavestili nadležne organe u Slovačkoj o ovoj situaciji. Međutim, reakcija nadležnih je retko odlazila dalje od inspekcijskih poseta agencijama, naplate kazni zbog kršenja Zakona o oglašavanju, upućivanja nelicenciranih agencija da se licenciraju kod Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, eventualnog zatvaranja u slučajevima nepopravljivih nepravilnosti u radu, a neretko se dešava da vlasnici agencija koje su po nalogu inspekcije zatvorene, otvore novu agenciju pod drugim imenom. Ni Ministarstvo spoljnih poslova nikad nije pružilo značajniju i adekvatnu pomoć radnicima koji su bili hapšeni ili zlostavljani u Slovačkoj. Nepreduzimanje konkretnijih mera se često opravdava time da zvanične prijave ne postoje, kao ni pisani dokazi o zloupotrebi radnika, uz nerazumevanje činjenice da radnici ne žele da zvanično prijavljuju slučajeve zbog straha za svoju i bezbednost svoje porodice, jer agencije imaju sve njihove lične podatke i kućne adrese.

 

Usled takvog pristupa nadležnih organa, umesto istrage da li u ovim slučajevima ima elemenata trgovine ljudima, eksploatacije i prevare, privedeni su oni kojima je pomoć bila potrebna, a državni organi Republike Srbije još jednom nisu stali iza svojih građana.

Ovde podsećamo i na slučajeve radne eksploatacije naših radnika koji su radili na izgradnji olimpijskih objekata u Sočiju, a koji su se odvijali na po sličnom scenariju, i kad se radi o okolnostima eksploatacije, i kada se radi o reakciji Republike Srbije. Iako je se i tada ASTRA godinama obraćala nadležnim organima, zahtevajući zaštitu radnika, do reakcije – i to jednokratne – je došlo tek nakon hapšenja većeg broja radnika zbog nelegalnog boravka i rada u januaru 2014. godine, kada je Vlada Srbije poslala avion kojim su se vratili u zemlju. Međutim, suštinske i sistemske promene nisu usledile, a nijedan od prijavljenih slučajeva radne eksploatacije nije imao sudski epilog niti je za bilo koji slučaj radne eksploatacije doneta osuđujuća presuda protiv počinilaca.

Apelujemo na nadležne organe Republike Srbije, pre svega na policiju, tužilaštvo i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da temeljno istraže sve slučajeve prevarnog i eksploatativnog zapošljavanja i kazne počinioce, kao i da preduzmu mere koje će na efikasan način omogućiti bezbedne radne migracije naših građana. U suprotnom, raznorazni posrednici i agencije će nastaviti da nekažnjeno zloupotrebljavaju težak položaj radnika i nekažnjeno eksploatišu njihov rad, a radnici će ostati žrtve ne samo radne eksploatacije, nego i nejasnih i nepostojećih nadležnosti i nepostojanja političke volje da se pitanju radnih migracija sistemski pristupi.

Posebno apelujemo na Ministarstvo spoljnjih poslova, odnosno Konzularno odeljenje u zemlji destinacije, da se posebno založi za poboljšanje položaja naših radnika u Slovačkoj i preduzme konkretne korake u cilju sprečavanja njihove zloupotrebe, kao i direktne pomoći i podrške u situaciji kao što je jučerašnja.

 

Scroll to Top