Facebook Pixel Code

Saopštenje NVO ASTRA povodom ratifikacije Konvencije Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima

Nevladina organizacija ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima pozdravlja odluku Skupstine Srbije da ratifikuje Konvenciju Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima.

Konvencija Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima  ima za cilj prevenciju trgovine ljudima, zastitu zrtava i krivicno gonjenje pocinilaca. Primenjuje se na sve zrtve trgovine podjednako – zene, muskarce i decu, na sve oblike eksploatacije (na seksualnu eksploataciju, prinudni rad, servitud, odstranjivanje organa itd.), kao i na sve oblike trgovine ljudima – nacionalnu i transnacionalnu, trgovinu ljudima koja jeste ili nije vezana za organizovani kriminal.

Konvencija Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima, koja predstavlja prvi evropski sporazum u ovoj oblasti, predvidja sledece obaveze drzava potpisnica:

  • Podizanje svesti lica u riziku od trgovine ljudima i akcije u pravcu obeshrabrivanja “korisnika” kako bi se sprecila trgovina ljudima.
  • Zrtve trgovine ljudima se moraju prepoznati kao takve kako bi se sprecilo da ih policijski i drzavni organi tretiraju kao ilegalne migrante ili kriminalce.
  • Zrtvama trgovine ljudima ce biti pruzena fizicka i psiholoska pomoc i podrska radi njihovog povratka u drustvo. Medicinsko lecenje, savetovanje i informacije, kao i odgovarajuci smestaj spadaju u mere koje se obezbedjuju. Zrtve takodje imaju i pravo na naknadu stete.
  • Zrtve imaju pravo na najmanje 30 dana da se oporave, oslobode se uticaja trgovaca ljudima i donesu odluku o eventualnoj saradnji sa drzavnim organima. Moze im se odobriti obnovljiva dozvola boravka ako to zahteva njihova licna situacija ili ako je njihov ostanak potreban radi saradnje i istraznom postupku.
  • Trgovina ljudima ce se smatrati krivicnim delom: trgovci ljudima i njihovi saucesnici ce stoga biti krivicno gonjeni.
  • Privatan zivot i bezbednost zrtava trgovine ljudima ce biti zasticeni za vreme trajanja sudskog postupka.
  • Mogucnost kriminalizacije korisnika usluga zrtava trgovine ljudima ako su znali da se radi o zrtvi trgovine ljudima.
  • Konvencija pruza mogucnost nekaznjavanja zrtve za njeno ucesce u nelegalnim radnjama ako je na to bila primorana.

Srbija i Crna Gora potpisala je Konvenciju Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima na Trecem samitu sefova drzava i vlada zemalja clanica Saveta Evrope odrzanom 16. maja 2005. godine u Varsavi. Konvenciju je do sada potvrdilo 20, a potpisalo jos 20 država clanica.

Smatramo da je izuzetno vazno da svi buduci napori usmereni u jacanje institucija i drzavnih mehanizama, narocito kada je u pitanju rad pravosudnih organa, rezultiraju strozijom kaznenom politikom za krivicno delo trgovine ljudima i punim postovanjem zagarantovanih ljudskih prava zrtava.

NVO ASTRA podrzava dosadasnje napore i drzave i civilnog drustva preduzete u pravcu suzbijanja ovog problema i apeluje na nadlezne institucije i organizacije koje se bave ovom problematikom da se efikasnije angazuju u aktivnostima koje bi uticale na smanjenje broja (potencijalnih) zrtava trgovine ljudima.

Podsecamo da je NVO ASTRA aktivna od 2000. godine, a 2002. otvoren je i prvi, i za sada jedini, SOS telefon u Srbiji namenjen zrtvama trgovine ljudima i njihovim porodicama i prijateljima. SOS linija je osnovno sredstvo podrske i pružanja informacija o ovom globalnom problemu i do danas je primljeno preko 8650 poziva od strane 1882 klijenata. Na taj nacin, ASTRA je identifikovala 276 zrtava trgovine ljudima, od kojih su 111 deca.

(tekst Konvencije o borbi protiv trgovine ljudima možete preuzeti na ASTRA website-u http://www.astra.org.rs/?page_id=47 )

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top