Facebook Pixel Code

Regionalna Konferencija žena sudija u Beogradu

Protekle nedelje, 7. i 8. decembra 2023. godine, održana je Regionalna konferencija žena sudija u u Beogradu, u organizaciji Američke Ambasade.

Prvog dana, konferenciju su otvorili David Reese Jennings i Ivanka Olenik iz Ministarstva pravde SAD, pri ambasadi u Beogradu.

U sekciji o jačanju saradnje među udruženjima žena sudija, Nataša Filipović, predsednica Osnovnog suda u Požegi, moderirala je diskusiju s Tamila Ipema iz Kalifornije i Mirjanom Popović iz Crne Gore. Nakon toga, održana je radionica o strategijama jačanja regionalnih mreža.

Prvog dana događaja, Jasmina Krunić iz ASTRE je podelila govorila o pisanju projekata i apliciranju za fondove.

Drugog dana, Milana Rikanović iz UN Women vodila je panel o strategijama borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, uključujući sudije poput Tamile Ipeme iz SAD-a, Ivane Milovanović iz Niša, Kornelije Ivanušić iz Hrvatske i Melike Murzetić iz BiH. Usledila je radionica o efektivnom stručnom doprinosu, lobiranju i strategijama borbe protiv rodno zasnovanog nasilja.

Na temu trgovine ljudima, Marija Anđelković iz ASTRE moderirala je panel sa sudijama Radmilom Dragičević Dičić, Kornelijom Ivanušić i Oliverom Pejak Prokeš. Konferenciju je zatvorila interaktivna sesija predstavljanja najboljih praksi žena sudija, a dan zaključenja obuhvatio je sažetak, zaključke, akcioni plan i zvanično zatvaranje skupa.

Sve učesnice su aktivno doprinele diskusijama, čime je konferencija postala važan forum za promociju ženskog sudstva i jačanje njegovog uticaja u regionu.

Scroll to Top