Facebook Pixel Code

Reakcije na press konferenciju – Radna eksploatacija radnika iz Srbije je postojeći problem

Nakon konferencije NVO ASTRA održane u ponedeljak, 2.12.2013. i medijskog izveštavanja o problemu radne eksploatacije radnika iz Srbije u Sočiju, pojavili su se tekstovi koji govore o odličnim iskustvima radnika migranata koji rade na gradilištima olimpijskog kompleksa. S tim u vezi, želimo još jednom upozorimo javnost da se novčane prevare, radna eksploatacija i trgovina ljudima u cilju radne eksploatacije dešavaju radnicima iz Srbije, te da je broj ovih slučajeva u porastu. Od početka godine na ASTRA SOS telefon primili smo 18 prijava od pojedinaca i grupa radnika koje se odnose na približno 400 osoba iz Srbije koji su radno eksploatisane u Sočiju, najčešćoj destinaciji za prevarene radnike iz Srbije u poslednje dve godine.
Pozitivna iskustva pojedinih radnika nisu nemoguća. Međutim, vrlo često se na osnovu takvih svedočenja drugi radnici kojima se nudi isti poslovni angažman ne upuštaju u provere i pristaju na rad bez ugovora i regulisane radne dozvole. Zbog toga su kasnije izloženi većem riziku od eksploatacije i trgovine ljudima.
Zbog toga još jednom pozivamo sve nadležne instance da se aktivnije uključe u istragu ovakvih slučajeva i pružanje pomoći radnicima zarobljenim na gradilištima hiljadama kilometara daleko od kuće. Takođe, osobe koje žele da migriraju u potrazi za poslom pozivamo da izvrše besplatnu proveru poslovne ponude preko ASTRA SOS telefona, 011 785 0000.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top