Facebook Pixel Code

Proslava 20-godišnjice Missing Children Europe

Dana 15. novembra organizacija Missing Children Europe proslavila je 20-godišnjicu rada svečanom večerom u palati Šarl de Loren u Briselu. Tokom ceremonije, organizacija je odala priznanje njenom veličanstvu kraljici Paoli od Belgije, počasnoj predsednici Evropskog saveta zaštitnika nestale dece, za izuzetnu privrženost i podršku cilju pronalaženja nestale dece, kome je doprinosila podižući svest javnosti o tom problemu.

Prošlo je dvadeset godina rada, i mnoga deca su dovedena kući ili spasena iz situacija zlostavljanja. Od pokretanja broja 116000, 2007. godine, operateri telefonskih linija širom Evrope odgovorili su na preko 2 miliona poziva i podržali i pozitivno rešili više od 70 nestale dece.

Ali taj posao nikada nije doveden do kraja. Rat u Ukrajini i širenje interneta i rizika koje on nosi po decu od štete po decu samo su dva od više novih izazova sa kojima se treba uhvatiti u koštac. MCE teži da unapredi rad na zaštiti i osnaživanju dece putem različitih istraživanja, obuka, akcija zagovaranja i podizanja svesti.

„Ponosni smo što 20-godišnjicu MCE posvećujemo ukrajinskoj deci koja su prisilno preseljena u Rusiju. Amnesti internešenel ove nestanke naziva ratnim zločinom. Apelujemo na evropske institucije da se zalažu za njihov bezbedan povratak” – rekla je ovom prilikom Ana Marija Koraca Bilt, predsednica Evrope za nestalu decu.

Scroll to Top