Facebook Pixel Code

PROAKTIVNA ISTRAGA – Obuka za tužioce i policiju

[kc_row use_container=“yes“ force=“__empty__“ _id=“349409″ cols_gap=“{`kc-css`:{}}“ css_custom=“{`kc-css`:{`any`:{`custom`:{`custom|`:`position: relative;z-index: 10;`}}}}“][kc_column width=“12/12″ video_mute=“no“ _id=“454152″][kc_column_text _id=“701651″]

Tokom sudskog postupka žrtva trgovine ljudima u Srbiji ponovi svoj iskaz u proseku SEDAM puta pred raznim instancama, i bar sedam puta detaljno prolazi iznova kroz svako traumatično iskustvo koje joj se desilo.

Proaktivna istraga ima mnogostruke prednosti. Pre svega, njenom primenom prikupljaju se raznovrsni dokazi i tužilac gradi slučaj koji se ne zasniva samo na iskazima žrtve. Ovakav proces povećava mogućnost da osumnjičeni bude osuđen, a pritom se smanjuje mogućnost retraumatizovanja žrtve, jer se umanjuje potreba za ponavljanjem iskaza i detalja vezanih za traumu kroz koju je žrtva prošla.

U Novom Sadu su 13. maja o proaktivnoj istrazi, njenoj primeni i prednostima u sprečavanju trgovine ljudima, razgovarali policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova i zamenici Višeg javnog tužioca, analizirajući primere dobre prakse iz SAD, primer pravosnažno okončanog krivičnog postupka Višeg javnog tužilaštva iz Šapca i primere proaktivne istrage iz ugla policije.
Ovo je treći po redu seminar u organizaciji NVO ASTRA, koji se realizuje u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom i Ministarstvom unutrašnjih poslova, Direkcijom policije, Kancelarijom za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država kroz projekat „Premošćavanje razlika i osnaživanje tužilaštva i sudstva u borbi protiv trgovine ljudima u Srbiji“.

[/kc_column_text][kc_image_gallery columns=“3″ image_size=“200×200″ alt_text=“__empty__“ _id=“867828″ images=“12548,12555,12562,12569,12576″ type=“grid“ click_action=“lightbox“][/kc_column][/kc_row]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top