Facebook Pixel Code

Premijerna prikazivanja filma 20 GODINA BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA – 20 GODINA BORBE ZA LJUDE

Najzastupljeniji vid trgovine ljudima u Srbiji jeste seksualna eksploatacija. U 90% slučajeva žrtve trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije su žene i devojčice. Između 70 i 80% ovih žena ima u svojoj prošlosti iskustvo nasilja – porodičnog, partnerskog ili vršnjačkog. Iskustvo nasilja čini ih ranjivijim – jer bežeći od jednog vida zlostavljanja, završe u klopci drugog.

Zato ASTRA u sklopu kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, u periodu od 25. novembra do 10. decembra, organizuje pet događaja širom Srbije, kako bi još jednom skrenula pažnju na visoku stopu nasilja prema ženama i devojčicama u Republici Srbiji, i iz perspektive svog rada na polju borbe protiv trgovine ljudima, ukazala na to kako se to nasilje reflektuje i multiplicira sa još težim posledicama, ukoliko na njega pravovremeno ne reagujemo.

Tokom kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ organizovaćemo četiri projekcije filma nastalog u produkciji ASTRE pod naslovom 20 GODINA BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA – GODINA BORBE ZA LJUDE, posvećenog ulozi civilnog sektora, pre svega ženskih organizacija u borbi protiv trgovine ljudima, i značaju međusekstorske saradnje i razumevanja ovog krivičnog dela kao rodno zasnovanog nasilja od strane svih aktera uključenih u proces njegovog ublažavanja. Nakon svih projekcija slede tribine/razgovori sa istom temom, čiji su učesnici predstavnici institucija i civilnog sektora.

Planirane projekcije:

  • 26. novembar, NIŠ, Niški kulturni centar, 18h, realizovan u saradnji sa NVO Centar za devojke Niš;
  • 29. novembar, NOVI SAD, 17:30h, Omladinski centar OPENS, realizovan u saradnji sa udruženjem Sloboda nema cenu;
  • 2. decembar, BEOGRAD, 18h, Dom omladine – Sala Amerikana, organizacija NVO ASTRA;
  • 10. decembar, VRANJE, 12h, Sala Pozorišta Bora Stanković, realizovan u saradnji sa Odborom za ljudska prava Vranje.

 

Osim toga, 6. decembra u NOVOM PAZARU, u sali Kulturnog centra Novi Pazar sa početkom u 13h, u saradnji sa organizacijom Implus iz Tutina, organizujemo događaj – projekciju filma i tribinu − pod nazivom „Savremeni oblici trgovine ženama i decom u kontekstu verskog terorizma i radikalizma“, na kome će biti prikazan film Nikom ONA ne treba, o ženama sa ovih prostora, vrbovanih od strane islamskih fundamentalista, koje se trenutno nalaze u kampovima Sirije i potencijalne su žrtve trgovine ljudima.

Svi pobrojani događaji realizuju se uz podšku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Dokumentarni film 20 GODINA BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA – 20 GODINA BORBE ZA LJUDE deo je istoimene kampanje, koja se realizuje u sklopu projekata „Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protiv trgovine ljudima“, podržanog od Evropske unije, i „Solidarno i zajedno protiv trgovine ljudima“ podržanog od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), koja deluje pod okriljem Nemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Film Nikom ONA ne treba nastao je kao deo projekta „Jačanje otpornosti zajednice na savremene oblike trgovine ljudima u kontekstu verskog terorizma i radikalizma”, koji Impuls Tutin realizuje u okviru aktivnosti jačanja kapaciteta i sposobnosti lokalnih organizacija civilnog društva za sprečavanje i borbu protiv trgovine ljudima NVO ASTRA. Ove aktivnosti takođe su deo šireg ASTRINOG projekta „Unapređenje prostora i mogućnosti za borbu protiv trgovine ljudima”, podržanog od strane Evropske unije.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top