Facebook Pixel Code

Predstavljen najnoviji ALARM izveštaj koalicije prEUgovor o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24

Na današnjem (10. jun 2020) onlajn predstavljanju najnovijeg izdanja ALARM izveštaja koalicije prEUgovor, koja je prati reforme u poglavljima 23 i 24, kao i u određenim političkim kriterijumima procesa pristupanja EU, ukazano je da su se negativne tendencije u većini oblasti nastavile i u periodu od oktobra 2019. do aprila 2020. Do dodatnog pogoršanja došlo je tokom pandemije virusa COVID-19 u poslednja dva meseca, a posebno nakon što je 15. marta proglašeno vanredno stanje.

Izveštaj nedvosmisleno ukazuje da je vanredno stanje, uvedeno zbog pandemije COVID-19, ogolilo odsustvo reformi u poglavljima 23 i 24, nefunkcionisanje institucija, kao i tendenciju ukidanja podele i ravnoteže vlasti. I inače ugrožena prava i slobode, poput prava građana na slobodu i bezbednost, izbornih prava, slobode medija ili prava migranata, tokom ovog perioda su pretrpela ozbiljan udar. Čak je i sama opredeljenost Srbije za evropske integracije dovedena u pitanje. Ovakvo alarmantno stanje ukazuje na neophodnost reakcije domaće javnosti i relevantnih međunarodnih institucija.

Na onlajn konferenciji ALARM su predstavili:

    1. Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, urednica izveštaja
    2. Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
    3. Miroslava Jelačić Kojić, Grupa 484
    4. Branko Čečen, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije

Diskusiju je moderirala Danica Vučenić, novinarka.

Svi govornici i govornice su se fokusirali na stagnaciju ili nazadovanje u sprovođenju reformi u oblastima o kojima izveštavaju i sporne momente u ovom izveštajnom periodu koji su pokazali osnovni trend zarobljavanja države i ugrožavanja vladavine prava.

„U ovom periodu imali smo niz afera, među kojima je „Krušik“ udžbenički primer zarobljavanja države i isisavanja javnih resursa u privatne džepove“, navela je Jelena Pejić Nikić, BCPB-a, urednica izveštaja. Pojačano odsustvo tolerancije vlasti na bilo koju vrstu kritike i izveštavanja koje joj ne ide u prilog, takođe je obeležilo ovaj period, kao i simuliranje reformi radi pozitivne ocene na papiru.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija posebno je ukazao na problem tzv. „funkcionerskih kampanja“ u predizbornom periodu, tj. trošenja javnih sredstava u političko-promotivne svrhe. Bilo je reči i o netransparetnim javnim nabavkama medicinske pomoći i sredstava tokom COVID-a.

Govornica ispred Grupe 484, Miroslava Jelačić Kojić, kao na ključni problem ukazala je na sve veće prisustvo antimigrantske retorike i prenošenja antimigrantskih stavova sa društvenih mreža u medije i svakodnevni govor. Ovakve izjave naročito su prisutne u istupima desno orijentisanih političara i vođa desničarskih pokreta, koji na taj način u predizbornoj trci sakupljaju jeftine političke poene.

Branko Čečen iz CINS-a ukazao je na gušenje medijskih sloboda i pad Srbije na listi rang-listi slobode medija Reportera bez granica u 2020. Od 2016. ovaj pad je konstantan, Srbija je pala ukupno za 34 mesta i sada je na 93. mestu. Medijske slobode naročito su gušene tokom vanrednog stanja, ovo najbolje ilustruje slučaj hapšenja novinarke Ane Lalić zbog izveštavanja o stanju u Kliničkom centru Vojvodine.

Putem glasanja od strane prisutnih na konferenciji kao posebno zabrinjavajuće istaknuto je nepostupanje institucija (Narodne skupštine, Ustavnog suda Srbije, REM-a, Republičkog javnog tužilaštva, policije) tokom vanrednog stanja.

U oblasti borbe protiv trgovine ljudima u Srbiji u ovom periodu uočeno je nekoliko negativnih trendova. Prvo, u poređenju sa 2018. godinom, tokom 2019. godine prepolovio se broj identifikovanih žrtava trgovine ljudima, dostižući rekordno mali broj. Drugo, ASTRA SOS telefon primio je 71% više poziva u prvom kvartalu 2020. Treće, broj sudskih presuda u slučajevima trgovine ljudima smanjio se u poslednjih pet godina. Usvojene standardne operativne procedure za postupanje sa žrtavama trgovine ljudima nisu obavezujuće i još uvek su pretežno nepoznate ključnim institucijama. Pokazalo se i da Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima nema dovoljno osoblja, dok uloga organizacija civilnog društva u ovoj oblasti ostaje potcenjena.

Osim ovog onlajn predstavljanja, ALARM je na konferenciji zatvorenoj za javnost predstavljen i zvaničnicima EU institucija. Na ovom predstavljanju direktorka ASTRE Marija Anđelković govorila je aktuelnim trendovima i uticaju pandemije COVID 19 na stanje u trgovini ljudima. „Pandemija je ogolila sistem i uloga nevladinih aktera u ovoj oblasti pokazala se krucijalnom, na šta ukazuje i drastično povećan broj poziva Timu za podršku žrtvama u ovom periodu“ – rečeno je tokom predstavljanja.

Sa sledećih linkova možete preuzeti puna izdanja ALARM izveštaja: SRPSKI i ENGLESKI

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top