Facebook Pixel Code

Predstavljen Izveštaj o trgovini ljudima Stejt Departmenta za 2024: SRBIJA I DALJE NA LISTI ZA POSMATRANJE

Danas je objavljen Izveštaj o trgovini ljudima američkog Stejt Departmenta (TIP Report), koji donosi godišnji presek stanja u oblasti borbe protiv trgovine ljudima u ukupno 188 država i predstavlja jedan od najvažnijih izveštaja u ovoj oblasti.

Republika Srbija se treću godinu zaredom našla na Listi za nadzor (Watch List), međutim, zbog određenih napora učinjenih u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, nije degradirana na najlošiji nivo (TIER 3).

Kako se navodi u izveštaju, Vlada Srbije nije pokazala ukupno povećanje napora u poređenju sa prethodnim izveštajnim periodom. Broj istraženih osumnjičenih je smanjen, a za gonjenje trgovaca ljudima podizane su optužnice za krivična dela sa blažim kaznama. Vlada nije obezbedila finansijsku podršku nevladinim organizacijama uprkos njihovoj značajnoj ulozi, ponekad i jedinog pružaoca podrške žrtvama.

Centar za zaštitu žrtava trgovine ljduima i dalje pati od nedostatka osoblja, znanja i resursa potrebnih za dosledno identifikovanje žrtava, upućivanje na oporavak i rad njihovog skloništa, koje je privremeno obustavilo rad zbog neispunjavanja sanitarnih standarda.

Iako su tužioci dodeljivali status „posebno ranjivog svedoka“ većem broju žrtava, implementacija i pristup pravdi su ostali nedovoljni, uključujući nedostatak mera zaštite privatnosti žrtava, pravne zastupljenosti i pristupa koji je usmeren na žrtve.

Vlada nije pružila specijalizovanu podršku za decu žrtve, a vlasti su i dalje kažnjavale žrtve zatvorskim kaznama, uslovnom osudom i novčanim kaznama za nezakonite radnje koje su počinili kao direktnu posledicu trgovine ljudima.

Iako je Vlada usvojila NPAP, nije u potpunosti uzela u obzir povratne informacije međunarodnih organizacija i civilnog društva, površno se bavila ključnim pitanjima zaštite žrtava, a civilno društvo je kritikovalo vladu zbog pritiska na jednu od žrtava trgovine ljudima da učestvuje u procesu izrade.

Kancelarija Nacionalnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima nije u potpunosti ostvarila saradnju i koordinaciju sa civilnim društvom u naporima protiv trgovine ljudima. Vlada nije nastavila sa potpunom istragom verodostojnih optužbi da su oko 500 radnika iz Vijetnama i 14 radnika iz Indije bili izloženi prinudnom radu u fabrici koja je u vlasništvu Narodne Republike Kine (NRK), umesto toga tvrdeći da ti radnici nisu žrtve trgovine ljudima.

Zbog toga što je vlada posvetila dovoljno resursa za izradu planskog dokumenta u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, koji bi, ako bi se implementirao, predstavljao značajne napore za ispunjenje minimalnih standarda, učinjen je izuzetak i Srbija nije degradirana na poslednji, Treći nivo (TIER 3).

Stejt department SAD svake odaje i počast istaknutim pojedincima širom sveta koji se bore za okončanje trgovine ljudima.

Ove godine, jedna od dobitnica nagrade TIP HERO je Marijana Savić iz organizacije ATINA, jedne od dve najdugovečnije organizacije civilnog društva u Srbiji, koja pruža usluge i podršku osobama u riziku i žrtvama trgovine ljudima.

Prevod kompletnog izveštaja koji se odnosi na Republiku Srbiju možete naći na linku.

Scroll to Top