Facebook Pixel Code

Pravda za radnike „SerbAza“ nedostižna − za sada

Pored brojnih dokaza, čiji je veliki deo obezbeđen zahvajujući svedočenjima eksploatisanih radnika koje je sakupila NVO ASTRA, Sud Bosne i Hercegovine je juče, 4. decembra 2019, nakon višegodišnjeg suđenja i preko deset godina od izvršenja dela, doneo oslobađajuću presudu za sve optužene u slučaju SerbAz. Božo Vučenović, Rade Ljubičić, Safet Turanović, Rasim Turanović, Zoran Dmitrović, Zoran Kalajdžić, Nedeljko Vučenović i Miroslav Vučenović bili su optuženi da su počinili krivično delo organizovani kriminal i trgovina ljudima. Oslobođen je optužbi i Božin brat Milan Vučenović koji se teretio za pranje novca.

Oni su se teretili da su od početka 2007. do 2009. godine delovali kao organizovana kriminalna grupa, te su obmanom i zloupotrebom teškog materijalnog položaja vrbovali radnike iz BiH, Srbije, Makedonije (procenjuje se njih oko 650), a potom im organizovali prevoz do odredišta gde su ih radno eksploatisali. O neisplaćenim zaradama, neljudskim uslovima rada i smeštaja kojima su radnici bili izloženi, zabranama kretanja, oduzimanjima pasoša i ostale dokumentacije, kažnjavanjima od po 500 dolara za slučaj izostanka sa posla, ali i pretnjama i povremenim fizičkim zlostavljanjima kojima su bili izloženi radnici firme SerbAz, pisali su i izveštavali brojni mediji sa ovih prostora nakon povratka i svedočenja maltretiranih radnika.  Procena je bila da su Božo Vučenović i njegovih 12 saradnika na ovaj način ostvarili dobit od oko 3 miliona evra, dok najtragičniji ishod slučaja SerbAz predstavlja smrt najmanje dvojice građevinaca iz BiH.

Sud BiH podigao je optužnicu protiv Vučenovića i ostalih 2014. godine. I dok su tužilaštva ostalih zemalja porekla eksloatisanih radnika ćutala, delovalo je da je uprkos poslovičnoj sporosti, pravda na ovim prostorima makar negde dostižna. Posle jučerašnje presude, zaključak se sam nameće.

ASTRA će sa posebnim interesovanjem pratiti dalji razvoj događaja vezanih za ovaj slučaj.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top