Facebook Pixel Code

Pozivamo vas na tribinu i ženski štrajk 8. marta

Osmog marta ASTRA će učestvovati na tribini koju organizuje Francuski institut u Beogradu (Zmaj Jovina 11) pod nazivom „Svaka žena ima pravo na život bez nasilja“. Nasilje nad ženama je najrasprostranjenije kršenje ljudskih prava u svetu, mada nije prepoznato ni priznato kao takvo. Ova vrsta nasilja ukorenjena je u društvenim strukturama i pogađa sve žene, bez obzira na njihove godine, nacionalnu pripadnost, veroispovest… Odnosi se na fizičko i psihičko nasilje ali i na nepoštovanje ljudskih prava, ograničavanje mogućnosti ili nepoštovanje prava na slobodu govora. Na ovogodišnji Međunarodni dan ženskih prava, 8. marta, žene iz Francuske i Srbije, razmeniće svoja gledišta i pokušaće da daju svoj doprinos u rešavanju problema nasilja nad ženama. Pozivamo vas da nam se pridružite na tribini, nakon koje ćemo se pridružiti ženskom maršu. Program tribine je sledeći: 

15.00              Uvodna reč i otvaranje

Nj.E. Frederik Mondoloni, Ambasador Francuske u Srbiji

15.15              Koji su evropski standardi?

Nikola Bizel, Šef I sektora operacija – Pravosuđe, unutrašnji poslovi i podrška civilnom društvu, Delegacija Evropske unije

15.45              Kako se boriti protiv nasilja u porodici?

Tanja Ignatović, Autonomni ženski centar u Beogradu

16.15              Borba protiv trgovine ženama

Ivana Radović, koordinatorka programa prevencije i edukacije, NVO ASTRA

 16.45              Kafe pauza

 17.15              Seksualno uznemiravanje na poslu: koja su rešenja?

Klemans Žoz, pravnica Evropskog udruženja protiv nasilja nad ženama na poslu

Jelena Čeriman, istraživačica Instituta za filozofiju i socijalnu teoriju Univerziteta u Beogradu

 18.15              Uznemiravanje na javnom mestu : načini sprečavanja i mobilizacija

Anaïs Burde, inicijatorka programa « Paye ta shnek »

Istog dana od 17 časova Mreža Žene protiv nasilja, Rekonstrukcija Ženski fond, Labris- organizacija za lezbejska ljudska prava, Astra, Romska ženska mreža, Mreža Žena u crnom Srbije, Mreža žena Rasinskog okruga, Levi samit Srbije i Plenum žena za štrajk, pozivaju na protestni marš koji kreće  na Trgu Republike. 
Smrt fašizmu – sloboda ženama!
I ove godine marširamo protiv opresivnih politika patrijarhata i kapitalizma koje nas, kao žene, ugrožavaju. Davno izvojevana prava i slobode koja su nam u nasleđe ostavili Antifašistički front žena i socijalistička modernizacija, a koja su radila na stvaranju uslova za dostojanstven život žena, pod konstantnim su udarima retrogradnih tendencija desničarskih politika. Ženski pokret od svog osnivanja nastavlja da se suprotstavlja svim praksama koje žene zadržavaju u potlačenom položaju. 

Ove godine, pridružujemo se inicijativi žena širom sveta, od Argentine do Poljske, od Irske do Meksika, koje se pod parolom “Štrajk žena” okupljaju kako bi se suprotstavile decenijama ekonomske nejednakosti, kriminalizacije i policijskog tlačenja, rasnog i seksualnog nasilja, i beskrajnog globalnog rata i terorizma. 

Zato i danas marširamo u znak internacionalističke solidarnosti, antifašizma, i protiv svih politika koje ugrožavaju naše – ženske – živote. Smrt fašizmu, sloboda ženama! 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top