Facebook Pixel Code

Potpisan Memorandum o saradnji između ASTRE i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije

U Srbiji godišnje nestane više od stotinu dece, a najveći broj nestanaka prijavljuje se na teritoriji Beograda. Kako bi sistem zaštite nestale dece u našoj zemlji bio efikasniji, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije i predsednica NVO ASTRA potpisali su Memorandum o saradnji. Ovim činom MUP i ASTRA izrazili su spremnost da kroz buduće zajedničke aktivnosti značajno unaprede saradnju i dodatno izgrade kapacitete Republike Srbije u oblasti zaštite dečijih prava, delujući bez odlaganja u slučajevima nestanka dece.
Iako se u većini slučajeva radi o deci koja su zalutala ili svojom voljom pobegla od kuće, i koja se ubrzo bezbedno vrate, deca koja su odvojena od roditelja/staratelja pod većim su rizikom od nasilja, zloupotrebe, eksploatacije i trgovine ljudima. Samo u prethodnoj godini na jedinstveni Evropski broj za nestalu decu 116-000 kojim rukovodi ASTRA primljeno je 110 poziva koji su se odnosili na nestanak 25 dece. Zabeležen je i jedan slučaj otmice od strane roditelja. Potraga za ovim detetom još uvek je u toku a u nju su uključeni i akteri u više od 20 evropskih zemalja.
Potpisivanje Memoranduma o saradnji policije i ASTRE unaprediće praksu u slučajevima nestanka dece, jer će, osim dosadašnje razmene podataka prikupljenih preko SOS linije za nestalu decu, ovi akteri zajedno izraditi standardne i operativne instrukcije koje se tiču neodložnog načina reagovanja policije u slučajevima nestanka dece. Budući da broj 116-000 funkcioniše u 27 evropskih zemalja, te da organizacije koje rukovode ovim brojem imaju ustaljene procedure podrške u međudržavnoj potrazi, ovaj vid saradnje trebalo bi posebno da doprinese uspešnom pronalasku dece za koju postoji sumnja da su nestala u inostranstvu ili su prebačena u neku drugu evropsku zemlju.
ASTRA je 2012. godine uvela jedinstveni Evropski broj za nestalu decu, čime je Srbija postala prva zemlja van Evropske unije u kojoj je roditeljima ovaj servis dostupan 7 dana u nedelji, 24 sata dnevno. Svi pozivi upućeni na broj 116-000 sa fiksnih telefona ili putem Vip, Telenor i MTS mreže su besplatni za građane.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top