Facebook Pixel Code

Poseta Princeze Eugenie of York i UN Trust Fund predstavnica

Njeno kraljevsko visočanstvo Princeza Eugenie of York je posetila ASTRU i Atinu, kao organizacije koje podržava UN Trust Fund u borbi protiv trgovine ljudima. Tokom posete organizacijama Princeza Eugenie se upoznala sa radom organizacija koje menjaju živote žrtava trgovine ljudima na bolje, stvarajući bezbedno mesto za oporavak i mogućnosti za socio-ekonomsku reintegraciju.

„Verujem da bi trebalo da cenimo rad koji organizacije ASTRA i Atina sprovode uz podršku Un Trust Fund i da učimo od njih. Zajedničkim snagama možemo da suzbijemo trgovinu ljudima i nasilje prema ženama”, rekla je Princeza Eugenie prilikom posete. „Težnjom ka istom cilju možemo doprineti promeni i motivisati ljude da budu deo te promene“.

Aldijana Sisic, direktorka UN Trust Fund pratila je Princezu Eugenie tokom njene posete Beogradu. „Stvaranje partnerstava širom sveta, sa vladama, organizacijama civilnog društva, privatnim sektorom i pojedincima je ključ za izgradnju veće podrške žrtvama nasilja i zagovaranja njihovih prava. Veliko nam je zadovoljstvo da je Princeza Eugenie sa nama tokom ove posete. Njen rad i požrtvovanost u borbi protiv trgovine ljudima obezbeđuje veću vidljivost problema i daje značajan prostor ženama koje su podelile svoje iskustva sa nama danas“, rekla je Aldijana Sisic.

Tokom svoje posete, Princeza Eugenie je razgovarala sa predstavnicama ASTRE o načinima podrške i pomoći koje ASTRA pruža žrtvama trgovine ljudima i o uspostavljanju sistema upućivanja u sklopu UN Trust projekta. ASTRA je organizacija koja pruža direktnu pomoć i podršku žrtvama trgovine ljudima i vodi SOS telefon namenjen ovoj ranjivoj grupi i svima kojima su potrebne informacije u vezi sa problemom trgovine ljudima. Tokom 2017. godine, putem SOS telefona je primljeno 8000 poziva, među kojima je najviše poziva direktno u vezi sa trgovinom ljudima. Do danas, ASTRA je obezbedila direktnu pomoć i podršku prilikom reintegracije za 503 žrtve različitih oblika eksploatacije. Tokom posete predstavnika/ca UN Trust Fund-a direktorka ASTRA, Marija Anđelković je predstavila načine na koje organizacija pomaže i kako štiti žrtve trgovine ljudima, dok ujedno i lobira za njihova prava putem medijskih kampanja i predloga politika baziranih na činjenicama.

„Prošle godine, Srbija je usvojila Strategiju prevencije i suzbijanja trgovine ljudima, posebno ženama i decom i zaštite žrtava, ali mi svakog dana radimo na tome da prava žrtava trgovine ljudima budu primenjena i u praksi”, napominje Anđelković. “Mi pratimo naše klijente i klijentkinje tokom procesa, njihove interakcije sa institucijama, kao što su policija, sistem socijalne zaštite i sudski postupci.” Gospođa Anđelković i Njeno Visočanstvo Princeza Eugenie su razgovarale o stvaranju saradnje zasnovane na poverenju i razmeni iskustva sa državnim ustanovama sistema socijalne zaštite. „UN Trust Fund nam je pomogao da izgradimo sistem upućivanja od državnih institucija do specijalizovanih pružalaca socijalnih usluga“, rekla je direktorka ASTRE.  

UN Trust Fund pod okriljem UN Women podržava inovativne projekte širom sveta u cilju prevencije i sprečavanja nasilja prema ženama i devojčicama. Ovaj program je jedini donatorski program koji je isključivo namenjen prevenciji i suzbijanju nasilja prema ženama i devojčicama.

Video posete možete pogledati ovde.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top