Facebook Pixel Code

Podignuta optužnica protiv 13 osoba u vezi sa radnom eksploatacijom u Azerbejdžanu

Tužilac Posebnog odeljenja za organizirani krminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv 13 osoba koje se terete za organizovani kriminal i trgovinu ljudima, u vezi sa radnom eksploatacijom više od 600 osoba, vrbovanjem državljana BiH, Srbije i Makedonije za rad u Azerbejdžanu.

Istragom koju je sprovelo Tužilaštvo BiH, utvrđeno je da su optužene osobe iskoristivši njihov težak finansijski položaj i ugroženu egzistenciju, u periodu od 2007. do 2009. godine, organizovale odlaske više stotina građana na navodni rad i zaposlenje u Azerbejdžan.

Po vrbovanju u BiH i dolasku u stranu zemlju, radnici su držani u nehumanim uslovima i neadekvatnim smeštajnim prostorima, uz uskraćivanje plaćanja dogovorenih naknada za rad, novčana kažnjavanja, terani su da rade prekovremeno bez mogućnosti odbijanja takvog rada.

Radnicima su po dolasku oduzimane putne isprave te su držani u potpunoj zavisnosti od optuženih, jer nisu imali sredstava za život, bila im je ograničena sloboda kretanja i mogućnost povratka u zemlju porekla, čime je nad njima radnom eksploatacijom, počinjeno krivično delo trgovine ljudima.

Na ovaj način, optuženi su eksploatišući žrtve ostvarili nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima, koju su držali na više računa u nekoliko država, a prema prikupljenim dokazima radi se o iznosu od oko 3 miliona eura, čije će oduzimanje biti zatraženo tokom postupka.

Ova optužnica predstavlja odlučan korak Tužilaštva BiH, u borbi protiv trgovine ljudima i iskorištavanja građana BiH i njihove teške situacije, radi izrabljivanja i radne eksploatacije. U ovom predmetu tokom istrage, ostvarena je značajna međunarodna saradnja. 

Optuženi su: Božo Vučenović, rođen 06.01.1960. godine u mestu Ljubačevo, državljanin BiH i Srbije, Milan Vučenović, rođen 21.10.1962. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH i Srbije, Rade Ljubičić, rođen 14.05.1972. godine u Gradišci, državljanin BiH, Saša Lipovac, rođen 28.02.1970. godine u Novoj Gradišci, Hrvatska, državljanin BiH, Safet Turanović , 22.01.1972. godine u Jajcu, državljanin BiH, Rasim Turanović, rođen 10.08.1967. godine u Jajcu, državljanin BiH, Nenad Tatić, rođen 27.04.1982. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, Slaviša Kojić, rođen 28.02.1977. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH i Srbije, Zoran Dmitrović, rođen 28.05.1962. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, Zoran Kalajdži, rođen 05.05.1971. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, Novak Ćirić, rođen 25.11.1983. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, Nedeljko Vučenović, rođen 28.02.1989. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH i Miroslav Vučenović, rođen 4.08.1962. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično delo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim delima trgovine ljudima i pranja novca. U optužnici se predlaže ispitivanje 84 svjedoka optužbe, a uz optužnicu je prosleđeno više stotina dokaza.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.

 

 

IZVOR: depo.ba

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top