Facebook Pixel Code

OKRUGLI STO „PROMOCIJA PRAVA ŽRTAVA U SRBIJI KROZ PRUŽANJE PRAVNE POMOĆI – PRISTUP BAZIRAN NA LJUDSKIM PRAVIMA“ I OBELEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA UKIDANJA ROPSTVA – 2012.

ASTRA i Holandski helsinški komitet organizovali u Beogradu 28. novembra 2012. godine okrugli sto „Promocija prava žrtava u Srbiji kroz pružanje pravne pomoći – pristup baziran na ljudskim pravima“.

Učesnike okruglog stola su na samom početku pozdravili ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Nj.E. Loran Stokvis, Hari Humel, direktor i Ian de Jong, predsednik upravnog odbora Holandskog helsinškog komiteta i Marija Anđelković, predsednica ASTRE.

Diskusija na okruglom stolu „Promocija prava žrtava u Srbiji kroz pružanje pravne pomoći – pristup baziran na ljudskim pravima“ se odvijala u dva panela.

Prvi panel bio je posvećen položaju žrtava trgovine ljudima u sudskom postupku, a kao osnov za diskusiju poslužila je analiza pravosudne prakse u vezi sa krivičnim delom trgovine ljudima koju je za potrebe ovog projekta uradila Tanja Drobnjak. Osim autorke analize, o ovoj temu govorili su advokatica Dejana Spasojević Ivančić, zamenica tužioca Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu Gordana Jekić Bradajić, sudija Višeg suda u Beogradu Zorana Trajković, psihodramska terapeutkinja i saradnica ASTRE Biljana Slavković i Olivera Otašević, koordinatorka ASTRA SOS telefona i programa direktne pomoći žrtvama.

Na drugom panelu se govorilo o efikasnoj kompenzaciji za žrtve trgovine ljudima, trenutnoj praksi i predloženim rešenjima za poboljšanje pristupa komopenzaciji u Srbiji. Panel je moderirala Marija Lukić, ekspertkinja u oblasti nasilja nad ženama, a ostali panelisti su bili advokatica Tijana Kostić, zamenik tužioca Osnovnog javnog tužioca u Zrenjaninu Slobodan Kostić, sudija Vrhovnog kasacionog suda Biljana Sinanović i ko-koordinatorka ASTRE Tamara Vukasović.

Ovaj događaj je okupio sve advokate iz ASTRINE mreže advokata koja je formirana kao rezultat ovog projekta, kao i predstavnike sudstva, tužilaštva, policije, međunarodnih i nevladinih organizacija koji su, zahvaljujući svom znanju i iskustvu, mogli da daju kvalitetan doprinos diskusiji o pristupu pravdi za žrtve trgovine ljudima u Srbiji i formulaciji preporuka za njegovo unapređenje.

Okrugli sto predstavlja završnu aktivnost projekta „Zaštita ljudskih prava žrtava trgovine ljudima i/kroz pružanje pravne pomoći“ koji ASTRA i Holandski helsinški komitet realizuju u prethodne tri godine uz podršku holandskog Ministarstva spoljnih poslova u okvru MATRA programa.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“46″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“0″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Zaključci i preporuke do kojih su došli učesnici okruglog stola, kao i zaključci trogodišnjeg intenzivnog rada na unapređenju pristupa pravdi za žrtve trgovine ljudima, predstavljeni su na pres konferenciji koja je u Beogradu održana 30. novembra povodom obeležavanja 2. decembra – međunarodnog dana ukidanja ropstva. Tom prilikom su široj javnosti predstavljeni rezultati analize pravosudne prakse u vezi sa krivičnim delom trgovine ljudima koja je izvršena na osnovu praćenja suđenja za ovo krivično delo i analize presuda za trgovinu ljudima koje su sudovi u Srbiji izricali od 2005. godine.

Zaključci i preporuke

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top