Facebook Pixel Code

Održan Okrugli sto RADNA EKSPLOATACIJA JE STVARNA

ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima se već 20 godina aktivno bavi borbom protiv trgovine ljudima u čiji domen spada i radna eksploatacija. Juče (6. juna) organizovale smo završni događaj /okrugli sto/ u okviru projekta Radna eksploatacije je stvarna, koji je deo šireg programa MY WAY − Make it Work for Youth!, posvećenog pre svega prevenciji radne eksploatacije mladih. Projekat je podržala Evropska Unija / EIDHR – Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava.

Na okruglom stolu je bilo reči o ključnim postignućima programa, kao što su izrada portala posvećenog sprečavanju radne eksploatacije mladih, kampanji Radna eksploatacija je stvarna i predstavljena je istoimena publikacija sa preporukama Radne grupe za sprečavanje radne eksploatacije mladih. Ove preporuke odnose se na mogućnosti za unapređenje zaštite zaposlenih pri upućivanju na privremeni rad u inostranstvo; mogućnosti za unapređenje sistema suzbijanja rada bez pravnog osnova; odgovornost posrednika u zapošljavanju za istinitost oglašenih uslova rada i sprovođenje nadzora u postupku zapošljavanja; suzbijanje zloupotreba u oblasti omladinsko-studentskog zadrugarstva; izmene u režimu obavljanja privremenih i povremenih poslova i izmene krivičnog zakonodavstva.

Okruglom stolu je prisustvovalo preko 40 zvanica iz relevantnih institucija i organizacija civilnog društva koje se bave radnim pravima i analizom tržišta rada i uslova u kojima radnici/ce u Srbiji žive i rade. Posle prezentacije rezultata projekta i predstavljanja publikacije, učesnici/ce okruglog stola su razvili živu diskusiju koja se pre svega odnosila na neadekvatan zakonski okvir koji ostavlja mogućnost poslodavcima i posrednicima u zapošljavanju posluju zakonski a ipak na štetu radnika/ca. Pored toga, izneseni su i neki konkretni primeri koji ove tvrdnje potvrđuju.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top