Facebook Pixel Code

Održan događaj PREVENCIJA RANJIVOSTI I JAČANJE JAVNIH POLITIKA VAŽNIH ZA SPREČAVANJE KOMERCIJALNOG SEKSUALNOG ISKORIŠĆAVANJA DECE

Danas, 18. maja, u okviru tridesete sednice Komisije za sprečavanje kriminala i krivično pravo (CCPCJ), u organizaciji ASTRE, Misije Ujedinjenog kraljevstva pri UN i Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC), a u sklopu pratećeg programa sednice, održan je događaj pod nazivom PREVENCIJA RANJIVOSTI I JAČANJE JAVNIH POLITIKA VAŽNIH ZA SPREČAVANJE KOMERCIJALNOG SEKSUALNOG ISKORIŠĆAVANJA DECE.

Ovom prilikom predstavljena je studija komercijalnog seksualnog iskorišćavanja dece (CSEC) u regionu Zapadnog Balkana, sa naglaskom na ranjivosti dece u odnosu na ovu vrstu iskorišćavanja. Posebna pažnja posvećena je seksualnoj eksploataciji dece na internetu i riziku od seksualne eksploatacije dece u određenim oblastima, poput sektora putovanja i turizma, u marginalizovanimu zajednicama i tokom migracija. Pored toga, studija analizira sistem zaštite dece i sposobnost nadležnih organa da se uhvate u koštac sa ovim problemom.

Sa ključnim nalazima studije prisutne na online predstavljanju upoznale su predstavnice GI-TOC-a  Livia Wagner, Kristina Amerhauser. Ovom prilikom one su istakle da je istraživanje obuhvatilo šest zemalja Zapadnog Balkana i da su nalazi u njima slični, ali ujedno slični is a globalnim trendovima. Razvoj tehnologija utiče na povećanje ranjivosti dece u onlajn prostoru, jer je olakšan pristup deci i smanjen je rizik pristupa usled povećanja mogućnosti za anoniman pristup deci u onlajn prostoru. One su istakle da je 750.000 predatora prisutno širom sveta u svakom trenutku, da je samo u 2018. 45 miliona fotografija i video-snimaka seksualno eksploatisane dece bio u opticaju, a da je po izveštaju Evropske komisije iz 2020. seksualna zloupotreba dece u komercijalne svrhe učetvorostručena za godinu dana.

Posebno su istakle problem seksualne zloupotrebe dece u oblasti putovanja i turizma, gde su deca iskorišćavana i od domaćih putnika i od inostranih turista; da su najčešće u pitanju deca iz marginalozovanih grupa, migranti, deca bez roditeljskog staranja i iz socilano-ekonomski ugroženih grupa; i da se procenjuje da je u Evropi 1,14 miliona eksploatisane dece u obalsti turizma i putovanja, od čega 80% čine deca žrtve seksualne eksploatacije.

Pri izradi ovog izveštaja najviše se oslanjalo na iskustva civilnog sektora iz oglasti borbe protiv trgovine ljudima i zaštite dece, a dodatno su konsultovani i tehnološki eksperti.

Studiju možete skinuti sa sledećeg LINKa.

Sledeća se prisutnima obratila Marija Anđelković, direktorka ASTRE, koja je govorila o ulozi civilnog sektora i zaštiti dece od seksualne zloupotrebe u komercilajne svrhe. Ovom prilikom ona je istakla ulogu civilnog sektora koji je prvi skrenuo pažnju na problem seksualne zloupotrebe dece i trgovine decom i koji uglavnom funkcioniše u oblasti prevencije i podizanja svesti, ali mnogo postoji i dosta organizacija u region koje regiona deluju i u oblasti pružanja usluga i pomoći žrtvama trgovine ljudima/dece i deci žrtvama seksualne zloupotrebe (medicinska, pravna i psihološka podrška, vošenje skloništa i SOS linija koje su neretko dostupne 24/7). Iako ove organizacije često pružaju usluge licencirane od strane svojih država, za svoje funkcionisanje nikada ne dobijaju podršku iz državnih fondova – što otežava fukcionisanje aktera ključnih u sistemu podrške žrtvama.

S druge strane ima i pozitivnih pomaka, navela je Anđelković, koji se tiču sistemskih promena i prilagođavanja zakonskog okvira. Međutim, očigledno je da sve zemlje koje su ušle u ovo ispitivanje imaju problema da primenom zakona i tretmanom žrtava u sistemu, uključujući i zaštitu dece žrtava.

U svom obraćanju Anđelković je ukazala na glavne sistemske propuste i dala niz preporuka za unapređenje položaja žrtava u sistemu, i naročito zaštite dece žrtava  u sistemu.

Celo obraćanje možete naći OVDE!

Među ostalim govornicima našli su se: Michael Davidson, prvi sekretar, misija Ujedinjenog Kraljevstva pri UN (uvodna reč); sudski veštak za digitalne dokaze, Tomislav Ramljak (Značaj tehničkih dokaza) i Virginia Kiddle iz Britanske nacionalna agencija za criminal, koja je govorila o značaju sprovođenja zakona i najboljim međunarodnim praksama.

Snimak događaja možete pogledati ovde: https://www.youtube.com/watch?v=1Wiu_iXtZNI.

Trideseta sednica održava se onlajn od 17. do 21. maja. Ostatak programa možete videti OVDE!

Scroll to Top