Facebook Pixel Code

Od narušavanja radnih prava do prevare i radne eksploatacije, Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima 30. jul

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, 30. jul

 

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima se obeležava 30. jula sa ciljem skretanja pažnje javnosti na različite oblike trgovine ljudima. Neposredno pred ovaj datum u Srbiji je radničko nezadovoljstvo kulminiralo i odjeknule su vesti o radničkim štajkovima u nekoliko velikih preduzeća. Stoga, ovog dana želimo da podsetimo državne organe i sve relavantne aktere da ne zanemaruju pitanja loših uslova rada i kršenja prava naših radnika, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, pogotovo što takve situacije neretko dovode i do trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije.

 

ASTRA je još 2005. godine prepoznala radnu eksploataciju kao oblik trgovine ljudima i u prethodnih nekoliko godina, radna eksploatacije je drugi po zastupljenosti oblik trgovine ljudima, odmah nakon seksualne eksploatacije. Prema zvaničnim informacijama u Srbiji je do sada identifikovano 136 žrtava radne eksploatacije, dok je putem ASTRA SOS telefona identifikovano 77 žrtava. Među njima dominiraju radno sposobni muškarci eksploatisani u građevinskoj industriji, na sezonskim poslovima branja voća ili za rad u fabrikama, ali bilo je i slučajeva žena koje su doživele radnu eksploataciju na poslovima kućnih pomoćnica, negovateljica starih i na poslovima  čuvanja dece, itd.

U direktnom kontaktu sa građanima/kama Srbije, ASTRA je samo tokom 2017. godine primila preko 400 poziva u vezi sa proverom poslovnih ponuda u zemlji i u inostranstvu, i prepoznala veliki broj rizičnih poslova koji mogu biti prevara ili pak dovesti do eksploatacije naših državljana/ki. Iz dugogodišnjeg iskustva u oblasti suzbijanja i sprečavanja trgovine ljudima, ASTRA iz godine u godinu upozorava da normalizacija rada na crno i drugih oblika neregulisanog rada i kršenja radnih prava dovodi do toga da i sami građani teško prepoznaju eksploataciju i eksploatativne i prevarne poslovne ponude. Uz to, prevarno zapošljavanje i eksploatacija rada, čak i kada se radi o trgovini ljudima, se ne prepoznaju dovoljno ni u zakonskom okviru, slučajevi se ne procesuiraju, izostaju i osuđujuće presude i bilo kakva reakcija relevantnih aktera koja bi takve slučajeve sprečila, a odgovorne kaznila. Apelujemo još jednom na državne organe Republike Srbije da sistemski reaguju i deluju u cilju zaštite radnih prava i osiguravanja uslova za dostojanstven rad naših građanki i građana, kao i u cilju sprečavanja i kažnjavanja slučajeva trgovine ljudima kao najekstremnijeg oblika eksploatacije.

 

U 2016. ASTRA je zabeležila povećan broj poziva od strane građana u vezi sa ponudama za posao u Slovačkoj. Poslovi su se u najvećem broju odnosili na rad u fabrikama velikih kompanija za izradu i sklapanje delova za TV (Samsung, Bosh, itd.), automobilskoj i prehrambenoj industriji. Građani su uglavnom radili ilegalno, bez  ugovora i radne dozvole, za novčane naknade daleko ispod dogovorenih, bez poštovanja dogovorenog radnog vremena i ostalih uslova rada. Pored toga, bilo je i slučajeva ponižavanja i kažnjavanja radnika. ASTRA je kontaktirala institucije u Srbiji kako bi se proverile dobijene informacije i preduzele neophodne mere u cilju zaštite naših građana. Pored široke medijske zastupljenosti ovih slučajeva, nije mnogo urađeno kako bi se preveniralo kršenje prava radnika. Agencijama koje su slale radnike u Slovačku, nakon kažnjavanja za privredne prekršaje zbog neposedovanja licence za posredovanje u zapošljavanju, bilo je dozvoljeno da se licenciraju i na taj način praktično legalno nastave da šalju radnike na rad pod istim okolnostima eksploatacije, ali ovaj put praktično uz zvanično odobrenje.

Infografik-radna eksploatacija 

Scroll to Top