Facebook Pixel Code

Obuke za stručnjake u obrazovanju o prevenciji trgovine ljudima

U periodu od septembra do novembra 2023. godine, ASTRA je organizovala je tri dvodnevna treninga za stručnjake u oblasti obrazovanja (Beograd, Novi Sad i Niš), uključujući nastavnike, stručno osoblje i predstavnike Timova za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanje i zanemarivanja. Trening sesije su sprovedene u skladu s akreditovanim programom Zavoda za unapređenje obrazovanja.

Trening je obuhvatio odabrane teme, uključujući pravni okvir i specifične aspekte trgovine ljudima; kompleksni društveni koncept trgovine ljudima kao oblika organizovanog kriminala; uobičajene mitove i predrasude oko trgovine ljudima i njenih žrtava; načine regrutacije žrtava i bezbednost na internetu; pozitivne aspekte interneta u prevenciji trgovine ljudima; ulogu škola u prevenciji trgovine ljudima; zaštitu i resocijalizaciju maloletnih žrtava; Nacionalni mehanizam upućivanja; i rad relevantnih institucija u rešavanju potencijalnih slučajeva trgovine ljudima. Treninzi su takođe uključivali indikatore za prepoznavanje žrtava trgovine ljudima unutar školske populacije. Tokom završne sesije, učesnici su podeljeni u male grupe i radili su na razvoju akcionih planova za prevenciju trgovine ljudima u svojim školama.

Detaljnu Agendu treninga možete pronaći ovde.

  • Prvi trening održan je u Beogradu 11. i 12. oktobra, okupivši 13 učesnika iz Farmaceutsko-fizioterapeutske škole, Geodetsko-tehničke škole, Turističke škole, Škole lepote (smještene u Beogradu) i Poljoprivredno-veterinarske škole sa studentskim domom (smještene u Svilajncu). Dodatno, prisustvovali su i predstavnici osnovnih škola iz Beograda, Pančeva, Vranja i Šajkaša.
  • Drugi trening održan je u Novom Sadu 30. i 31. oktobra, okupivši 29 učesnika iz Novog Sada, Karlovca, Subotice, Sombora, Budisave, Zrenjanina, Petrovaradina, Čoke i Mladenovca. Učesnici rade sa školskom populacijom dece u osnovnim školama, srednjim stručnim školama i gimnazijama.
  • Treći trening održan je 21. i 22. novembra 2023. godine u Nišu, okupivši 18 učesnika iz Niša, Kosjerića, Vrtogoša, Leskovca, Zaječara, Prokuplja, Bujanovca, Kuršumlije, Vranja i Pirota. Učesnici rade kao stručnjaci u osnovnim školama, srednjim stručnim školama i gimnazijama.

Učesnici na sva tri treninga dosledno su pokazivali značajan interes za temu, deleći primere iz svog rada i iskustava, te tražeći savete za situacije s kojima su se susreli u praksi. Osim toga, aktivno su učestvovali u interaktivnom delu predavanja i u razvoju akcionih planova. Takođe, tražili su dodatnu literaturu kako za sebe, tako i za svoje kolege.

Sesija broj 2, „Lanac trgovine ljudima“, izazvala je najveću diskusiju tokom sva tri treninga. Treneri su govorili o fenomenu trgovine ljudima kroz interaktivnu igru nazvanu „Socijalni Barometar“. Pod je bio označen sa +, što znači slažem se s ovom izjavom, ili, na suprotnom kraju sobe, bilo je označeno sa –, što znači neslaganje. Ukoliko učesnici nisu bili sigurni u neke izjave, mogli su stajati u sredini. Konkretni izjave o fenomenu trgovine ljudima pojavljivale su se na ekranu, a učesnici su se kretali kroz sobu u skladu s svojim uverenjima. Pre nego što su prikazali „tačan odgovor“ i objasnili određene izjave, treneri su razgovarali s nekim učesnicima kako bi objasnili zašto su izabrali pozitivan ili negativan stav. Na ovaj način, podsticala se otvorena diskusija, a svako je imao priliku da izrazi svoje mišljenje ili verovanje. Kasnije, prilikom rezimiranja prvog dana, mnogi učesnici su naveli socijalni barometar kao svoj najjači utisak i nešto što će definitivno implementirati u svoju praksu.

Učesnici su, putem evaluacije, potvrdili da su postignuti svi predviđeni ciljevi treninga. Priznali su da su vodiči dobro razumeli temu koja se obrađuje i aktivno ohrabrivali učesnike, adekvatno odgovarajući na njihova pitanja. Izrazili su svoje mišljenje o važnosti organizovanja obuke na temu trgovine ljudima (posebno dece), s obzirom na to da su profesionalci unutar obrazovnog sistema nedovoljno informisani o tome. Predstavnici škola su pokazali značajan interes za jačanje partnerstva s ASTRA-om. Nakon razgovora s pojedincima, postignut je preliminarni dogovor o organizaciji radionica fokusiranih na problematiku trgovine decom u njihovim školama tokom 2024. godine.

Neki od komentara učesnika:

– „Trening je izuzetno visokog kvaliteta, obiman, bogat sadržajem i podstiče nastavnike na aktivnije angažovanje. Čestitam vam svima!“

– „Trening je bio izuzetan i lično veoma koristan za mene. Pružio mi je konkretna sredstva za rad. Hvala.“

– „Obrazovatelji izuzetno dobro objašnjavaju. Topli su, pristupačni i kooperativni.“

Projekat “Vršnjačka podrška u školama: Aktivni/e protiv trgovine ljudima” podržan je od strane Američke Ambasade kroz Program malih grantova.

Scroll to Top