Facebook Pixel Code

NVO ASTRA nagrađena za rad na iskorenjivanju trgovine ljudima

Juče, 18. oktobra, na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, deset evropskih organizacija civilnog društva primilo je nagradu Child10 u Kraljevskom dvorcu u Stokholmu, u Švedskoj. Među ovim organizacijama je NVO ASTRA, koja je zajedno sa ostalih devet organizacija nagrađena za svoj rad protiv trgovine ljudima, a posebno trgovine devojčicama u ciju seksualne eksploatacije. Nagradu je predstavnicama organizacije uručila njeno visočanstvo kraljica Švedske Silvija.

Globalni izveštaj o trgovini ljudima iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) pokazuje da je svaka treća žrtva trgovine ljudima dete i da su 9 od 10 žrtava trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije devojčice i žene. Sve nagrađene organizacije rade na iskorenjivanju trgovine ljudima i decom u cilju seksualne eksploatacije i na podršci žrtvama širom Evrope i sve imaju impresivne rezultate i veliki uticaj na terenu. Izuzetno smo ponosni što ih imamo kao deo naše mreže, rekao je na ceremoniji dodele nagrada Jacob Flardh, generalni sekretar Child10.

Deset nagrađenih organizacija, ujedno i novoizabranih članica Fondacije Child10, tokom 2021. godine radile su zajedno na identifikaciji zajedničkih izazova i najboljih praksi, kao i pronalaženju efikasnih i trajnih rešenja za problem kojim se bave. Takođe sve organizacije su primile grant od 10.000 evra od Fondacije njenog visočanstva kraljice Silvije, kao i individualni program podrške kako bi povećale uticaj svojih organizacija i unapredile svoj rad.

Astra je već dve decenije pokretačka snaga u zaštiti žrtava trgovine ljudima u Srbiji i ostala je verna svom cilju uprkos veoma izazovnom kontekstu. Ona je danas jedan od najjačih, najglasnijih i najverodostojnijih glasova protiv trgovine ljudima i seksualne eksploatacije u Srbiji i regionu. ASTRINA snažna posvećenost, podrška žrtvama i primena holističkog pristupa u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima su impresivni – rečeno je prilikom uručenja priznanja članicama ASTRE.

Nakon dodele priznanja za članice nagrađenih organizacija priređen je seminar na kome su neki od panelista bili predstavnici istaknutih međunarodnih tela i organizacija za borbu protiv trgovine ljudima − Charlotte Petri Gornitzka, pomoćnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i zamenica izvršnog direktora UNICEF-a, Ilias Chatzis, načelnik UNODC-ovog Odeljka za trgovinu ljudima i krijumčarenje migranata, Diane Schmitt, koordinatorka EU za borbu protiv trgovine ljudima i Erik Vottrich, šef održivosti Tele2.

ASTRA je jedina organizacija iz Srbije koja je dobila ovo priznanje. Vest o ovom priznanju stigla nam je još početkom godine, ali je ceremonja dodele nagrade zbog pandemije održana tek sada kada su se u Švedskoj stekli uslovi za održavanje ovog skupa.

Nagrađene organizacije za 2021: 

Ellencentret, Švedska
Novahuset, Švedska
ASTRA, Srbija
eLiberare, Rumunija
Footprint to Freedom, Holandija, Uganda, Ruanda i Kenia
Iroko Onlus, Italija i Nigerija

lightup movement, Nemačka, Norveška, Austrija
MARTA Centre, Letonija
Novi put, Bosna i Hercegovina
Vatra, Albanija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top