Facebook Pixel Code

Novi ASTRIN izveštaj: Neispričana priča 11 radnika žrtava trgovine ljudima u Srbiji

Predstavljamo Vam izveštaj o novom slučaju radne eksploatacije 11 indijskih radnika angažovanih od strane kompanije “China energy engineering group”, a koji su bili angažovani na radovima u okviru gradilištu fabrike Linglong u Zrenjaninu.

U izveštaju je detaljno opisan slučaj u kome je učestvovalo 11 indijskih radnika u Zrenjaninu u Srbiji, a kojima je ASTRA počela da pomaže krajem januara 2024. nakon što su je kontaktirali.

Početkom februara, radnici su naglo napustili Srbiju, nakon višesedmičnog pritiska od strane neimenovanih predstavnika kompanije. Uprkos kratkom roku, ASTRA je prikupila značajne dokaze, uključujući dokumente, snimke i svedočenja radnika, i sačinila izveštaj koji je pred vama.

Izveštaj obrađuje sledeće oblasti:

  1. Pronalaženje posla i dolazak radnika iz Indije u Srbiju,
  2. Kompanija poslodavac, opis posla i drugi uslovi ugovora,
  3. Članovi ugovora o radu u suprotnosti sa Zakonom o radu Srbije,
  4. Ugovoreno radno mesto naspram stvarnih radnih zadataka,
  5. Smeštaj, uslovi života i druge okolnosti u vezi sa radnicima koje nisu u vezi sa poslom
  6. Uznemiravanje radnika, pretnje i pritisci da napuste zemlju
  7. Okolnosti pod kojima su radnici napustili Srbiju i vratili se u Indiju

Izveštaj ukazuje na odnos prema radnicima migrantima koji traže pristojan posao u Srbiji i ocenuje reakcije ili nedostatak reakcija državnih institucija u vezi sa ovim slučajem.

Iako trend migracije radne snage sa Bliskog i Dalekog istoka u Srbiju može biti deo rešenja problema nedostatka radne snage i popunjavanja pozicija za određene poslove, ključni su pažljivo upravljanje i čvrsti propisi da bi se obezbedio pravičan tretman svih radnika i minimizirali potencijalni negativni uticaji poput eksploatacije radnika.

Među rešenjima koje ASTRA predlaže jesu promene politikepoboljšanje prakse i osmišljavanje mera za ublažavanje rizika.

Istovremeno čini se da velike strane korporacije imaju privilegovan položaj, u kombinaciji sa visokim političkim uticajem, što radnike čini dodatno ranjivim. Takođe je važno primetiti, što pokazuje i direktno iskustvo ASTRE, da u ukupnom trendu migracija i dalje dominiraju muškarci, međutim, sve više žena migrantkinja takođe dolazi na srpsko tržište rada.

ASTRA napominje da povećano prisustvo strane radne snage u Srbiji zahteva jasan, kompetentan okvir za efikasno rešavanje onih slučajeva gde se krše ljudska i radna prava, kako stranih tako i domaćih radnika.

U skladu sa našim prethodnim izveštajima, preporučujemo pojednostavljenje procedura, jačanje saradnje između agencija i sprovođenje postojećih zakona kako bi kompanije bile odgovorne.

U međuvremenu, još trojica radnika, koji su bili deo veće grupe kojoj je posvećen izveštaj, danas se vraćaju u Indiju, sa upitnim iskustvima i utiscima o tretmanu koji su doživeli u Srbiji.

Ceo izveštaj pročitajte na linku.

Scroll to Top