Facebook Pixel Code

Nova medijska kampanja NVO ASTRA o trgovini ljudima u cilju radne eksploatacije

NVO ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima predstavila je svoju novu medijsku anti-trafiking kampanju o radnoj eksploataciji kao obliku trgovine ljudima pod sloganom „Radna eksploatacja. Trgovina ljudima. Težak i organizovan kriminal” na konferenciji za novinare održanoj danas, 19. juna 2012. godine u Media centru u Beogradu.

Kampanja „Radna eksploatacja. Trgovina ljudima. Težak i organizovan kriminal“ je nastala kao odgovor na porast broja žrtava trgovine ljudima koje su radno eksploatisane, što pokazuju podaci ASTRA SOS telefona, ali i relevantnih državnih organa. O dimenzijama ovog problema svedoče podaci Međunarodne organizacije rada (MOR), po kojima je 2,5 miliona ljudi u svetu žrtva ovog oblika trgovine ljudima. Godišnji prihod koji trgovci ostvare od trgovine ljudima iznosi oko 32 milijarde dolara godišnje. GDP naše zemlje približno je jednak ovoj sumi. Dakle, novac koji dobijaju trgovci ljudima eksploatišući rad drugih odgovara bruto domaćem proizvodu cele jedne države, istakao je na konferenciji Jovan Potić, nacionalni koordinator MOR za Srbiju.

Nažalost, sve veći udeo žrtava trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije nije praćen odgovarajućom reakcijom države, pa uz evidentno nerazumevanje ovog fenomena, još uvek nije jasno definisano na koji način slučajeve radne eksploatacije treba tretirati i procesuirati. Iako javnost nije dovoljno upoznata sa ovim problemom, ASTRA  se sa prvim slučajem radne eksploatacije susrela još 2005. godine. Od tada je u proseku svaka šesta osoba kojoj je pomoć pružena u okviru ASTRINOG programa direktne pomoći žrtvama trgovine ljudima prepoznata kao žrtva radne eksploatacije, pa se nemogućnost nadležnih institucija da sistemski priđu rešavanju ovog problema ne može pravdati relativno kratkom prisutnošću ovog oblika trgovine ljudima u Srbiji.

Oblasti eksploatacije su različite, ali se žrtve najčešće vrbuju za rad u sektorima koji su radno intenzivni, gde je veliko učešće neformalnog rada i gde postoje dugi lanci podugovaranja, što je slučaj sa građevinskom industrijom. Saša Simić, predsednik Granskog građevinskog sindikata „Nezavisnost“ naglasio je ulogu sindikata u suzbijanju radne eksploatacije kao oblika trgovine ljudima.Govoreći o radnoj eksploataciji, Ivana Radović iz ASTRE isktakla je da se ovaj oblik trgovine ljudima mora posmatrati kao problem koji proizilazi iz stanja na tržištu rada i koji ne pogađa samo jednu privrednu granu. Zbog toga je neophodno graditi takvo tržište rada na kome će se dosledno primenjivati propisi iz oblasti radnog prava, uz zanemarrljiv udeo rada na crno.

Za uspešno i efikasno prepoznavanje i procesuiranje slučajeva trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije, neophodno je obezbediti visok nivo političke volje kao znak stvarne rešenosti društva da se stane na put ovom obliku trgovine ljudima, istakla je Ivana Radović.

Sa problemima koji utiču na to da neko završi u lancu trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije, osobe koje su preživele radnu eksploataciju ponovo se sreću po povratku u zemlju, zbog čega neretko ponovo prihvataju neproverene poslovne ponude, iznova se izlažući riziku da budu eksploatisani. Uz to, postojeći programi pomoći i zaštite žrtava trgovine ljudima u našoj zemlji nisu prilagođeni potrebama nove kategorije korisnika, a društvo se pokazalo nespremnim da razume, prihvati i podrži žrtve radne eksploatacije u procesu oporavka.

Kampanja „Radna eksploatacja. Trgovina ljudima. Težak i organizovan kriminal“ realizuje se uz podršku  Delegacije Evropske Unije u okviru programa „Podrška civilnom društvu“.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top