Facebook Pixel Code

Neophodan brz, snažan i sinhronizovan odgovor svih aktera na polju borbe protiv trgovine ljudima

SAOPŠTENJE NVO ASTRA POVODOM 30. JULA, SVETSKOG DANA BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

Trgovina ljudima je globalni fenomen koji pogađa sve zemlje, bilo da su one zemlje porekla, tranzita ili destinacije žrtava. Zbog specifičnog geografskog položaja i nestabilne političke i ekonomske situacije trgovina ljudima u Srbiji nije retkost. Od početka svog rada 2002. godine do danas ASTRA je putem SOS telefona primila preko 37.000 poziva upućenih od oko 5.600 klijenata, i na osnovu toga identifikovala i pomogla preko 500 žrtava trgovine ljudima.

Razvoj novih tehnologija a naročito društvenih mreža, olakšao je, ubrzao i učinio manje vidljivim proces regrutacije žrtava. Izmenjene političke okolnosti i siromaštvo doprineli su masovnim pokušajima da se na neproverene i često riskantne načine dođe do boljeg života ‒ zbog čega sada oko 80% identifikovanih žrtava u Srbiji čine žene i deca sa ovih prostora, dok su ranije to mahom bile strane državljanke. Najzastupljeniji je vid eksploatacije je seksualna eksploatacija, dok smo poslednjih godina svedoci i ubrzanog rasta radne eksploatacije. Posebno je alarmantna činjenica da procenat zastupljenosti maloletnika/ca u ukupnom broju identifikovanih žrtava iz godine u godinu raste i trenutno iznosi oko 40% od ukupnog broja svih žrtava. Starosna granica dece uvučene u lanac trgovine ljudima sve je niža, pa je sa 15‒16 godina pala na 12‒13.

Podaci ostalih institucija i nevladinih organizacija uključenih u borbu protiv trgovine ljudima na ovim prostorima takođe su poražavajući, dok svi relevantni izveštaji o trgovini ljudima (CEDAW, TIP Report 2019), i u njima sadržane preporuke, ukazuju na to da je neophodan hitan, snažan i sinhronizovan odgovor svih aktera na polju borbe protiv trgovine ljudima u cilju ublažavanja ovog problema.

ASTRA koristi priliku da danas, na Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, pozove svoje saradnike i saradnice, saborce i saborkinje, kako iz državnog tako iz civilnog sektora, da u narednom periodu zajedničkim snagama i naporima doprinesemo pojačanju preventivnih mera i učinimo sve da onima koji/je su uspeli da se oslobode lanaca trgovine ljudima pružimo adekvatnu podršku, povratimo veru u ljude i sistem, i pomognemo im da ostvare svoje pravo na dostojanstven život.

Sa ti ciljem kao prioritetom i u susret dvadesetogodišnjici rada ASTRA unapređuje svoj sistem podrške formirajući Tim za podršku žrtvama trgovine ljudima, čiji će se rad temeljiti na nasleđu i višegodišnjem iskustvu SOS podrške, ali čije će usluge biti brojnije i sveobuhvatnije. Verujemo da su ovo unapređenje i dvadesetogodišnje iskustvo dobra kombinacija i preporuka za održavanje trenutnih i formiranje budućih partnerstava u borbi protiv trgovine ljudima.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top