Facebook Pixel Code

Nakon apela ASTRE nije usvojen član 12, stav 3 Zakona o javnom redu i miru

 

Narodna skupština je 26. januara usvojila Zakon o javnom redu i miru, povodom koga je ASTRA, nekoliko dana pre usvajanja, objavila saopštenje i izrazila zabrinutost zbog člana predloga Zakona koji sankcioniše prosjačenje maloletnih lica. Naime, navedeni član 12, stav 3 je propisivao novčanu kaznu od 50,000 do 100,000 dinara i kaznu zatvora od 30 do 60 dana za onoga ko organizuje prosjačenje ili za prosjačenje koristi decu ili maloletna lica.

Nakon objavljenog ASTRINOG saopštenja za javnost i medijskog izveštavanja, a potom i apela svim pojedinačnim narodnim poslanicima, donet je amandman kojim navedeni član 12, stav 3 Zakona o javnom redu i miru nije unet u doneseni zakon. Na skupštinskoj raspravi koja je održana  25. januara Odbor za odbranu i unutrašnje poslove је podneo amandman na član 12, koji je ubrzo usvojen i na taj način su ispoštovane međunarodne obaveze Republike Srbije i sprečeno ozbiljno narušavanje prava žrtava krivičnog dela trgovine ljudima u cilju prinudnog prosjačenja.

Ovim putem želimo da izrazimo zadovoljstvo što je država prepoznala da ne sme postojati mogućnost da krivično delo trgovine ljudima bude prekršaj i shvatila značaj zakonskih okvira koji bi trebalo da doprinesu što boljem i efikasnijem suzbijanju različitih oblika eksploatacije, pogotovo kada su u pitanju deca.  

Scroll to Top