Facebook Pixel Code

MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA OBELEŽEN ISPRED FABRIKE LINGLONG

RADNIČKA PRAVA SU LJUDSKA PRAVA. NE ODUSTAJEMO OD ZAJEDNIČKE BORBE! ::: Zrenjanin, 10. decembar, 2021. godine – „Radnička prava su ljudska prava. Ne odustajemo od zajedničke borbe!“ – ovo je poruka za radnike iz Vijetnama, zaposlene na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu, koju su im uputili aktivisti koji su uključeni u borbu za njihov status, a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra.

„Radnička prava su ljudska prava. Ne odustajemo od borbe za vas!“ bilo je ispisano na transparentu koji su aktivisti iz Zrenjanina, Novog Sada i Beograda razvili ispred ograde smeštaja vijetnamskih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong, u vreme pauze za ručak, kada radnici mogu da vide ovu poruku.

Aktivistkinje ASTRE ovom prilikom nosile su transparent sa kontaktom Tima za podršku žrtvama, 011 785 0000, sos@astra.rs, kako bi potencijalne žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije znale gde mogu da se jave i bile upoznate sa vrstama pomoći i podrške koje su im zakonom i međunarodnim konvencijama garantovane.

Pred vrata Linglonga je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, došlo dvadesetak aktivista iz A 11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava, ASTRA – Akcije protiv trgovine ljudima, Zrenjaninskog socijalnog foruma, Zrenjaninske akcije, Zadruge Oktobar, PAOR – Panonske antifašističke organizacije, CK 13 i drugih organizacija koje su pružile i pružaju podršku i pomoć radnicima angažovanim na izgradnji fabrike.

„Ljudi koji su 8-9000 km daleko od kuće, u nepoznatoj zemlji, koji žive u neljudskim uslovima i kojima su uskraćena prava na dostojanstven život i rad, uspeli su da se pobune i uzbune javnost zbog toga. Zato mislimo da su radnici iz Vijetnama, zaposleni na izgradnji fabrike Linglong, jedni od najvećih boraca za ljudska prava u Srbiji danas“, rekla je Milica Marinković iz Inicijative A 11 ovim povodom. Tara Rukeci iz Zrenjaninskog socijalnog foruma istakla je da ovo nije jedinstven slučaj, ni za Srbiju ni za druge zemlje, i da je važno da solidarni građani ne prestaju sa podrškom radnicima iz Vijetnama, kao i da će se slične akcije odvijati u narednom periodu.

Aktivisti su ovom prilikom obišli i lokacije gde su smešteni radnici kako bi im podelili pakete hrane i pomoći. Pomoć je uručena zatvorenim radnicima preko ograde, i čim su uzeli pakete radnici su se povukli. Obezbeđenje firme Linglong je sve vreme bilo prisutno. Aktivistkinje ASTRE su tokom posete starom smeštaju, koje je trenutno u poluporušenom stanju, pokušale da radnicima koji su još uvek tamo (njih desetak) dostave papire sa informacijama na vijetnamskom o pravima i pomoći koja im je dostupna, kao i kontaktima organizacija kojima mogu da se obrate za pomoć. Međutim, radnici zaplašeni prisustvom menadžmenta nisu smeli da preuzmu papire.

* * *

Podsećamo, Inicijativa A 11 pre dva dana je podnela krivične prijave protiv odgovornih lica u kompaniji „China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction“ i „Linglong International Europe“ iz Zrenjanina zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo protivpravno lišenje slobode i zbog povrede prava na štrajk. ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima još sredinom novembra je obavestila sve nadležne državne organe o uslovima smeštaja i ispunjenosti indikatora trgovine ljudima u ovom slučaju, ali se konkretne reakcije nadležnih državnih organa još čekaju. Juče je stigla informacija i da će Evropski parlament na sednici 16. decembra raspravljati o „rezoluciji o prisilnom radu u Linglongu“.

Zrenjaninski socijalni forum i Društveni centar oktobar iz Beograda nastavljaju sa skupljanjem pomoći za radnike u vidu suve i konzervirane hrane i higijenskih sredstava, u akciji koja traje do 22. decembra, te da pozivamo sve građanke i građane da solidarno učestvuju u pomoći radništvu.

  • ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima
  • A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava
  • Antifašistički front 23. oktobar
  • Zrenjaninski socijalni forum
  • Zrenjaninska akcija
  • Društveni centar Oktobar
  • Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad
  • Kuhinja solidarnosti Novi Sad
  • Omladinski centar CK 13
  • PAOR – Panonska antifašistička organizacija

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top