Facebook Pixel Code

MEĐUNARODNI DAN UKIDANJA ROPSTVA – 2. DECEMBAR 2014.

U celom svetu i u našoj zemlji se obeležava Međunarodni dan ukidanja ropstva, u znak sećanja na usvajanje Konvencije UN o suzbijanju trgovine ljudima i o eksploataciji prostitucije drugih lice 1949. godine. ASTRA je 2. decembar 2014. godine obeležila predstavljanjem aplikacije BAN Human Trafficking, u Medija centru. Prateći tehnološki razvoj i povećan broj korisnika mobilnih telefona, ASTRA je kreirala aplikaciju u cilju interaktivnog i dinamičnog informisanja o problemu trgovine ljudima. Aplikacija je namenjena svima, a pre svega mladima i stoga su predstavljanju aplikacije, pored zapaženog broja medijskih predstavnika i zainteresovanih gostiju, pristustvovali i srednjoškolci i srednjoškolke iz Druge ekonomske škole. Mladi su igrajući različitim karakterima prolazili kroz različite situacije koje ih mogu odvesti u neki vid eksploatacije: radna eksploatacija, seksualna eksploatacija, prinuda na vršenje krivičnih dela, prinudni rad u kući, prinuda na prosjačenje. Nakon toga, predstavljen je i kviz sa opštim i osnovnim pitanjima o trgovini ljudima, različitim načinima vrbovanja, i različitim načinima izlaska iz lanca trgovine ljudima. Na ovaj način, upoznajući se sa potencijalnim opasnostima, mlade osobe uče kako da prepoznaju slične situacije u svakodnevnom životu i kako da ih izbegnu.

Veče pre 2. decembra, a u svetlu obeležavanja Međunarodnog dana ukidanja ropstva, aktivistkinje i aktivisti ASTRE su bili domaćini Delikatesnog ponedeljka koji se tradicionalno održava u KC Gradu. Na meniju su bili meksični takosi spremljeni na naš način, od sastojaka nabavljenih direktno od uzgajivača, i kolači napravljeni od fair trade čokolade.

Pored dobre zabave i ukusne hrane, gosti su mogli da saznaju više o radu ASTRE i fenomenu trgovine ljudima, da preuzmu materijal i informišu se o najnovijoj kampanji, kao i da pogledaju video spot na velikom projektoru. Sav prikupljeni novac od prodaje obroka otišao je u ASTRIN fond za žrtve trgovine ljudima. Ovom akcijom smo želeli da podsetimo ljude koliko je trgovine ljudima globalni problem u suprotnosti sa ljudskim pravima, kao i da motivišemo ljude da misle i rade u skladu sa rečima u Univerzalnoj Deklaraciji za ljudska prava koja kaže da se niko ne sme držati u ropstvu ili potčinjenosti.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“51″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“0″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top