Facebook Pixel Code

MEĐUNARODNI DAN NESTALE DECE, 25. MAJ

I ove godine, ASTRA je obeležila Međunarodni dan nestale dece, 25. maja, kao organizacija koja već četiri godine vodi Evropski broj za nestalu decu 116 000 u našoj zemlji.  Povodom ovog datuma ASTRA je sprovela društveni eksperimentkako bi ukazala na neophodnost kontinuiranog informisanja dece i odraslih o mogućim rizicima u društvu i načinima izbegavanja i zaštite. Društveni eksperiment možete preuzeti na https://www.youtube.com/watch?v=WAbrcCXZuR8&feature=youtu.be  i pogledati kako su dečaci i devojčice reagovali na poziv nepoznate osobe da krenu sa njom. Rezultati pokazuju da su deca sa jedne strane svesna da bi svaku odluku trebalo da provere sa roditeljima, ali isto tako ukoliko im je ponuda dovoljno primamljiva često i pristaju da odu sa nepoznatim osobama.

Takođe, 25. maja organizovana je ulična akcije, na Trgu republike, za decu i odrasle kako bismo infromisali građane/ke o postojanju i ulozi broja 116 000 u našoj zemlji, kao i o načinima prevencije različitih vrsta nestanaka dece. Ispisivanjem poruka u centru grada, skenuli smo pažnju na postojanje ovog problema u Srbiji, gde se, prema zvaničnim podacima, prijavi godišnje preko 700 nestanaka dece. Putem broja 116 000 ASTRA je primila preko 1000 poziva i imala 67 prijava nestanaka dece ( 40 devojčica, 27 dečaka). Najveći broj prijavljenih nestanaka, jesu slučajevi dece koja su pobegla od kuće, a zatim slede roditeljske otmice i otmice od strane trećih lica, dok je tokom 2015. godine povećan broj migranata bez pratnje koji su se razdvojili od roditelja tokom izbegličke krize.

Veoma je bitno da svi građani  budu svesni mogućnosti da daju svoj doprinos efikasnoj potrazi za nestalom decom, tako što će pratiti fotografije i vesti o nestaloj deci na našoj Facebook stranici i website-u, te prijaviti ukoliko imaju saznanja koja mogu pomoći da se neko dete pronađe i bezbedno vrati porodici. U toku je rad na inicijativi za uvođenje Child alerta, sistema uzbunjivanja javnosti, koji podrazumeva da celokupna javnost bude obaveštena u specifičnim slučajevima nestale dece.

Više o broju 116 000 možete saznati na http://www.astra.rs/evropski-broj-za-nestalu-decu/ i pratiti nas putem Facebook stranice https://www.facebook.com/Evropski-broj-116000-za-nestalu-decu-u-Srbiji-347878525388160/ i aktivno se uključiti u portage za nestalom decom.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“55″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“0″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top