Facebook Pixel Code

Međunarodni dan nestale dece, 25. maj #NeZaboraviMe

Dvadeset petog maja se obeležava Međunarodni dan nestale dece ustanovljen u znak sećanja na šestogodišnjeg Etana Paca koji je 1979. godine nestao u Njujorku na putu prema stanici školskog autobusa. Dan nestale dece najpre je ustanovljen u Americi, da bi ubrzo potom on postao Međunarodni dan nestale dece, čiji je simbol rečenica „Ne zaboravi me“.

U Srbiji se registruje preko 1000 slučajeva nestale dece godišnje, a u najvećem procentu ona budu pronađena i bezbedno se vrate kući.

U ASTRI, koja je posvećena iskorenjivanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima, posebno ženama i decom, ali i pružanju podrške u potrazi za nestalom decom, u periodu od marta 2012. do aprila 2019. godine, putem akreditovanog Evropskog broja za nestalu decu u Srbiji — 116 000, zabeležena su 104 slučaja nestale dece (63 devojčice i 42 dečaka).

ASTRA u saradnji sa ostalim članicama mreža Global Missing Children’s Network i Missing Children Europe povodom obeležavanja ovog datuma učestvuje u međunarodnoj onlajn kampanji posvećenoj prevenciji ovog problema i podsećanju na svu nestalu decu na različitim meridijanima sveta. Kampanja se odvija na društvenim mrežama organizacija članica GMCN i MCE.

Ne dozvolimo da se nestala deca zaborave i da ovaj broj raste. Ukoliko imate bilo kakva saznanja o nestalom detetu, molimo vas, kontaktirajte nas pozivom na broj 116 000. Svi pozivi koje građani upute sa fiksnih telefona ili putem Vip, Telenor i MTS mreže su besplatni.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top