Facebook Pixel Code

Međunarodni dan nestale dece, 25. maj

Međunarodni dan nestale dece, 25. maj obeležavamo u parku Tašmajdan (blizu crkve Svetog Marka) i organizujemo priredbu „Skroz dečije“, sa početkom u 16 časova. Mališani će imati priliku da gledaju i slušaju nastupe plesnih grupa Dance Factory i Aerial arts, učesnike/ce Pinkovih zvezdica, recitacije dečijih pesmica, a program će upotpuniti animator Cirkusfere klovn Pucko. Dok se njihovi mališani zabavljaju, aktivistkinje ASTRE će razgovarati sa roditeljima u cilju prevencije nestanaka dece, različitih oblika eksploatacije, kao i trgovine ljudima.

Od 2012. godine do danas ASTRA je primila preko 2000 poziva putem Evropskog broja za nestalu decu, u vezi sa različitim vrstama nestanaka dece. Tokom 2017. godine putem ovog broja primili smo 11 prijava nestanaka dece: 8 devojčica i 3 dečaka. Od ovog broja, 10 dece su državljani Srbije, a 1 dete strani državljanin. Za šestoro dece Evropski broj za nestalu decu u Srbiji je dobio informaciju da su pronađena, a potraga i dalje traje za troje dece. Za dvoje dece nemamo povratnu informaciju.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnoj godini je prijavljeno 1334 nestanaka dece, od kojih je pronađeno 98%. Prema podacima Mreže evropskih brojeva za nestalu decu, kao i prema podacima policije, najčešće vrste nestanaka su deca koja beže od kuće ili iz domova za decu bez roditeljskog staranja/hraniteljskih porodica, dok je procenat otete dece ispod 10% od ukupnog broja nestanaka, iako u medijima najčešće čujemo za ovakve slučajeve. Međutim, ASTRA se zalaže i konstantno apeluje na policijske organe da bez obzira na vrstu nestanka, u potragu bi trebalo da se krene odmah, upravo iz razloga što su deca nezaštićena i mogu biti u riziku od različitih oblika eksploatacije i zlostavljanja.

Podsećamo vas i na društveni eksperiment koji je ASTRA sprovela u prethodnom periodu, a koji je dostupan na sledećem linku https://www.youtube.com/watch?v=WAbrcCXZuR8&t=20s Ovim videom smo želeli da informišemo roditelje o različitim rizicima kojima njihova deca mogu biti izložena, kao i načinima zaštite.

U narednom periodu ASTRA  će nastaviti da zagovara uvođenje sistema alarmiranja javnost,i poznatijeg u Evropi kao Child Alert, kojim bi se i građani/ke uključili u potrage za nestalom decom, pogotovo kada su u pitanju kategorije dece koja su žrtve kriminalnih otmica.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top