Facebook Pixel Code

Konferencija za novinare povodom 2. decembra – Međunarodnog dana ukidanja ropstva

Na Međunarodni dan ukidanja ropstva koji se u svetu obeležava 2. decembra, NVO ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima organizovala je konferenciju za medije na kojoj je javnosti skrenuta pažnja na najzastupljeniji oblik savremenog ropstva u svetu – trgovinu ljudima u cilju radne eksploatacije. Naime, prema podacima Međunarodne organizacije rada (MOR), u svetu se u situaciji prinudnog rada nalazi blizu 21 milion ljudi.

Problem trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije veoma je aktuelan i u našem društvu. Masovne migracije radnika iz Srbije u Soči i druge gradove u zemljama bišeg Sovijetskog Saveza najčešće su iregularne. Neregulisani radni odnos i boravak u inostranu čini naše radnike podložnim različitim vrstama prevara, od novčanih, preko kršenja radnih prava, iskorišćavanja i, u najtežim slučajevima, trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije. Žrtve ovog oblika trgovine ljudima najčešće se vrbuju za rad u sektorima koji su radno intenzivni, gde je veliko učešće neformalnog rada i gde postoje dugi lanci podugovaranja, što je slučaj sa građevinskom industrijom. Prema podacima kojima raspolaže ASTRA, ovaj oblik trgovine ljudima drugi je po zastupljenosti u našoj zemlji, a najčešće žrtve su radno sposobni muškarci različitih uzrasta i obrazovnih profila.

Trgovina ljudima u cilju radne eksploatacije predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava i treba je razlikovati od nepoštovanja radnog prava i lošeg položaja radnika u tranzicionoj privredi. Za razliku od radnika koji ne dobijaju plate, žrtve trgovine ljudima nemaju mogućnost da poslodavcu daju otkaz i vrate se kući. Naprotiv, njima su oduzeti pasoši, kontrolisano im je kretanje, izloženi su pretnjama, fizičkom i mentalnom zlostavljanju od strane trgovaca ljudima. Pored toga što su prinuđeni da rade po deset i više sati dnevno bez prestanka, u nebezbednim i surovim uslovima, sedam dana nedeljno, radnici koji postaju žrtve trgovine ljudima takođe su uskraćeni za hranu, pijaću vodu, grejanje i toplu odeću, adekvatan smeštaj i kontakt sa porodicom.

Imajući u vidu veliki broj slučajeva trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije zabeleženih u poslednjih nekoliko godina, kao i probleme sa kojima se radnici suočavaju u nastojanju da ostvare svoja prava nakon izlaska iz situacije eksploatacije, uspostavljanje međusektorske saradnje i adekvatan nivo političke volje ostaju ključni preduslovi iskorenjivanju ovog oblika kriminala iz našeg društva. To podrazumeva efikasniji rad i saradnju između policije, inspektorata za rad, tržišne inskpekcije i drugih nadležnih inspektorata, tužilaštva, ambasada i konzularnih predstavništava u zemljama koje su destinacija eksploatacije za radnike iz Srbije. Takođe, potrebno je poboljšati uslove na tržištu rada i preduzeti korake neophodne kako bi se uklonili faktori poput nezaposlenosti, ekonomske krize i siromaštva, koji doprinose tome da neko postane žrtva radne eksploatacije.

O fenomenu radne eksploatacije govorili su Saša Simić iz Granskog sindikata za građevinu „Nezavisnost“, Boško Latković, načelnik odeljenja za sprovođenje međudržavnih sporazuma i naknada u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i Ivana Radović, koordinatorka Programa prevencije i edukacije iz ASTRE.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top