Facebook Pixel Code

„RADNA EKSPLOATACIJA. TRGOVINA LJUDIMA. TEŽAK I ORGANIZOVAN KRIMINAL.” 2012

Kampanja „Radna eksploatacjia. Trgovina ljudima. Težak i organizovan kriminal“ je nastala kao odgovor na porast broja žrtava trgovine ljudima koje su radno eksploatisane, što pokazuju podaci ASTRA SOS telefona, ali i relevantnih državnih organa. O dimenzijama ovog problema svedoče podaci Međunarodne organizacije rada (MOR), po kojima je 2,5 miliona ljudi u svetu žrtva ovog oblika trgovine ljudima. 

Nažalost, sve veći udeo žrtava trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije nije praćen odgovarajućom reakcijom države, pa uz evidentno nerazumevanje ovog fenomena, još uvek nije jasno definisano na koji način slučajeve radne eksploatacije treba tretirati i procesuirati. Iako javnost nije dovoljno upoznata sa ovim problemom, ASTRA se sa prvim slučajem radne eksploatacije susrela još 2005. godine. Od tada je u proseku svaka šesta osoba kojoj je pomoć pružena u okviru ASTRINOG programa direktne pomoći žrtvama trgovine ljudima prepoznata kao žrtva radne eksploatacije, pa se nemogućnost nadležnih institucija da sistemski priđu rešavanju ovog problema ne može pravdati relativno kratkom prisutnošću ovog oblika trgovine ljudima u Srbiji.

Implementacijom ove kampanje cilj nam je bio da informišemo javnost da žrtve trgovine ljudima nisu samo žene i deca koji se seksualno eksploatišu, već da žrve mogu biti i muškarci, te da se eksploatacija može odvijati i u drugim oblastima rada poput građevine i poljoprivrede. Kampanja je lansirana u junu 2012. godine, a u okviru nje napravljeni su sledeći materijali:

TV spot koji je emitovan na televizijskim stanicama u Srbiji sa lokalnim, regionalnim i nacionalnim pokrivanjem, uključujući i javni servis Srbije RTS1, RTV Vojvodine, TV Metropolis, Happy TV, SOS Kanal, TV Majdanpek, TV Panonija, RTV VK, TV ART, RTV Kladovo, TV Klisura, TV Laser, TV Golija, TV Melos, Regionalna TV, RTV Raška, TV Lav, TV SAT, TV Enigma, TV Sunce, TV Ruf, TV Kučevo, F kanal, TV Blace, TV Cronic, TV YU Eco, RTV Santos, TV Pirot, TV Lider, KTV Zrenjanin, TV Banker, TV Sezam and Vrnjačka TV.

http://www.astra.org.rs/spotovi/trgovinaljudima.flv 

Poster koji je štampan u tiražu od 1000 primeraka. Ovi posteri su distribuirani putem mreže saradničkih organizacija koje vrše dalju distribuciju materijala u okviru lokalnih zajednica širom Srbije. 

Brošura koja je napravljena u saradnji sa NVO Ključ iz Slovenije. Ova mini publikacija sadrži informacije o problemu trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije i korisno je sredstvo za podizanje svesti javnosti o ovom problemu.

Kampanja „Radna eksploatacija. Trgovina ljudima. Težak i organizovan kriminal“ realizuje se uz podršku  Delegacije Evropske Unije u okviru programa „Podrška civilnom društvu“.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top