Facebook Pixel Code

Još jedan slučaj zloupotrebe radnika iz Srbije u Sočiju

Posrednici iz Srbije koji ugovaraju odlazak naših građevinaca u Rusiju su me prevarili, jer su obećali da ću biti prijavljen, a u stvari sam kao turista mesec dana radio „na crno“ i za to nisam dobio ni dinar, a razboleo sam se u neljudskim uslovima smeštaja – priča Valjevac Miloš Ranković (22), posle jednomesečne “golgote” na gradilištu 50 kilometara od Sočiju.
Ranković priča da je odlazak u Rusiju 28. novembra, zajedno sa četvoricom sugrađana, ugovorio preko Branka Gajića iz Valjeva, saradnika čačanske agencije „Hey you“. Kako tvrdi, obećano im je da će na gradilištu u Sočiju imati dobar smeštaj i hranu, a da će im rad biti plaćan sedmično.
– Rečeno nam je da odlazimo kao turisti, ali uz obećanje da ćemo vrlo brzo biti prijavljeni kao radnici i da će nam biti obezbeđene radne vize. Nas 70-ak iz svih krajeva Srbije, tri dana smo putovali autobusom, da bi nam na pola puta rečeno da ne idemo u Soči, već u grad Adler, gde je izašla grupa putnika. Ja sam na kraju, sa ostatkom ljudi, završio u varošici Veseloj, 50 kilometara od Sočija gde nekoliko stotina Jermena, Čečena, Turaka i Srba gradi više od 20 objekata. Tu nas je sačekao brigadir, izvesni Goran iz Leskovca, sa uveravanjem da će za nas obične fizičke radnike dnevnica biti 1.400 rubalja i da ćemo novac dobijati jednom sedmično, pa smo počeli da radimo – kaže Miloš.
Dodaje i da im je odmah data akontacija od 1.000 rubalja, odnosno, oko 20 evra.
Pošto su predali pasoše da im se, kako je rečeno, „sredi“ boravište i pripremi radna viza, Miloš i ostali građevinci smešteni su na deveti sprat nedovršenog solitera, u prostoriju sa tri kreveta na sprat koju je grejala najobičnija plastična mini grejalica, bez prozora i vrata sa stalnom promajom, bez kupatila i tople vode. Kao obroke, žali se mladi Valjevac, dobijali su jedno jaje, parče maslaca, pirinač i makarone, ali nito redovno. Često su ostajali bez ručka ili večere.
– Prošla je prva sedmica, pare nam nisu isplaćene a na pitanja kada ćemo dobiti novac, brigadir je odgovarao „sutra ili prekosutra“. Ja sam se zbog napornog rada na gradilištu i neljudskih uslova smeštaja i nehigijene razboleo i sa temperaturom pao u krevet. Konačno, posle još nekoliko dana pojavio se Rus, predstavnik firme „Olimp stroj“ za koju smo radili i kome smo rekli da želimo da se vratimo u Srbiju jer ništa što su nam posrednici obećali nije ispunjeno. Taj čovek nas je pitao zašto želimo da idemo kući kada su nam urađene radne vize i kada je firma prebacila novac za naše dnevnice. Shvatili smo da smo prevareni od strane naših posrednika i odlučili smo da se vratimo u Srbiju – ogorčen je Ranković.
Mesec dana od dolaska u Veseloj građevinci iz Valjeva seli su u autobus koji ih je vratio kući. Miloš kaže da je u toj grupi, poput njega, bilo radnika koji ni za tri meseca rada na gradilištima u okolini Sočija nisu dobili ni rublju ili su „na ruke“ dobili samo deo obećanih dnevnica.

Izvor: Blic

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top