Facebook Pixel Code

IZVEŠTAJ O TRGOVINI LJUDIMA U REPUBLICI SRBIJI ZA PERIOD 2000–2010

ASTRA je 14. jula 2011. godine u Medija centru u Beogradu predstavila Izveštaj o trgovini ljudima u Republici Srbiji za period 2000–2010 koji je sačinila grupa autorki i saradnica koje se iz različitih uglova bave praćenjem i analizom ovog složenog društvenog problema. Izveštaj je izrađen uz podršku Evropske unije (EIDHR) i OAK fondacije, a objavljen je na engleskom i na srpskom jeziku u elektronskoj formi i u štampanom izdanju. Prisutnima su se obratili predstavnica Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, predstavnica ASTRE i advokatica ASTRE. Izveštaj je tokom jula, avgusta i septembra citiran u mnogim domaćim i stranim medijima i tako skrenuo pažnju i pokrenuo diskusiju kako u javnosti tako i među relevantnim strčnjacima na temu trgovine ljudima. Izveštaj ima katalogizaciju u publikaciji Narodne biblioteke Srbije.

Pored analize modaliteta inkorporacije dva najvažnija međunarodna dokumenta – Palemo protokola UN i Konvencije Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima – u domaće zakonodavstvo i rešenja koje ono predviđa, veliki deo Izveštajao trgovini ljudima u Republici Srbiji za period 2000–2010 se bavi analizom prakse kojoj je ASTRA kao organizacija civilnog društva svedočila od samih početaka svog rada. Izveštaj sadrži i šest priloga koji uključuju izveštaj o radu ASTRA SOS telefona od 2002–2010, mapu žarišta tj. porekla žrtava u Srbiji, mape ruta trgovine ljudima kroz Srbiju i Evropu, prikaz rezultata istraživanja javnog mnjenja o percepciji i razumevanju problema trgovine ljudima u Srbiji, izveštaj o slučaju radne eksploatacije SerbAz, prikaz aktivnih subjekata u borbi protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji, izveštaj o otkrivenim slučajevima trgovine ljudima i aktivnostima preduzetim tokom 2010. godine od strane policije i centara za socijalni rad u gradovima u kojima deluju organizacije članice ASTRA mreže.

Danas se u odnosu na 2000. godinu mnogo toga značajno promenilo u pogledu mehanizma za suzbijanje trgovine ljudima u našoj zemlji, ali je daleko od stepena uređenosti kome se stremilo u to vreme. Promene koje su najvidljivije i najmerljivije odnose se pre svega za zakonski okvir za kriminalizaciju i kažnjavanje trgovine ljudima. Do 2003. godine krivično delo trgovine ljudima nije postojalo u srpskom zakonodavstvu. Žrtve su zbog toga prekršajno osuđivane na zatvorske kazne za narušavanje javnog reda i mira u slučaju da se radilo o domaćim državljankama ili su bile deportovane u zemlju iz koje su ušle u Srbiju kada su u pitanju bile strane državljanke bez uredne dokumentacije. Od kada je delo uvedeno u krivično zakonodavstvo menjala se njegova definicija, kao i zaprećene kazne.

U Izveštaj su pored opštih, uključene i konkretne preporuke koje se odnose na zakonodavstvo, prevenciju i zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Najveći deo podataka je prikupljen iz prakse ASTRA SOS telefona koji od marta 2002. godine deluje kao jedina SOS linija specijalizovana za problem trgovine ljudima i pomoć žrtvama. U tom periodu primljeno je preko 13.000 poziva, identifikovano je i/ili zbrinuto 360 žrtava trgovine ljudima, uglavnom devojaka koje su bile izložene seksualnoj eksploataciji; deca čine 38% svih žrtava kojima je ASTRA pružila pomoć.

Izveštaj je objavljen uz podršku Evropske unije (EIDHR) i OAK fondacije.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“38″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“0″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top