Facebook Pixel Code

I ove godine obeležavamo Međunarodni dan nestale dece, 25. maj

ASTRA: Povećan broj poziva u vezi sa slučajevima maloletnika bez pratnje putem Evropskog broja za nestalu decu u Srbiji

Povodom Međunarodnog dana nestale dece, koji se obeležava 25. maja širom sveta, ASTRA-Akcija protiv trgovine ljudima je objavila izveštaj o radu Evropskog broja za nestalu decu u Srbiji, 116000. Izveštaj prikazuje trendove i evaluaciju slučajeva nestale dece u našoj zemlji tokom 2016. godine.

Tokom 2016. godine, prema podacima Evropskog broja za nestalu decu primljeno je preko 800 poziva u vezi sa nestancima dece, što je duplo više nego prethodne godine. Od ukupnog broja poziva zabeleženo je 33 slučaja nestale dece različitih kategorija, među kojima najveći broj čine maloletni migranti bez pratnje (14 dece). Druge vrste nestanaka dece koje su registrovane putem broja 116 000 jesu deca koja su pobegla od kuće, roditeljske otmice i 5 slučajeva izgubljene, povređene nestale dece.

Ukoliko se osvrnemo na podatke celokupne mreže evropskih brojeva za nestalu decu, koji postoji u 31 zemlji Evrope, možemo videti da je struktura poziva slična pozivima broja koji vodi ASTRA u Srbiji. Naime, najveći procenat ukupnog broja poziva svih zemalja članica mreže se odnosi na decu koja su pobegla od kuće, zatim po broju prijava se na drugom mestu nalaze roditeljske otmice, migranti bez pratnje i u veoma malom broju (ispod 1%) su otmice od strane treće osobe.

Posebnu pažnju skrećemo državnim organima, ali i roditeljima na veliki broj dece koji beže od kuće, jer su ova deca upravo u tom momentu ranjivi i mogu biti žrtve različitih oblika eksploatacije. Pozdravljamo izmenu Zakona o policiji, člana 72. da se u potragu za nestalom decom kreće odmah, da se ne čeka 24 časa od prijave nestanka i apelujemo na primenu ovog člana Zakona u praksi i ne izuzimanje potraga za nestalom decom koja su već imala iskustvo bežanja od kuće. Takođe, apelujemo da se hitno uvede sistem alarmiranja javnosti u slučajevima nestale dece (Amber Alert) o kome je ASTRA nekoliko puta razgovarala sa predstavnicima državnih institucija, ali konkretni koraci za uvođenje Alert sistema još uvek izostaju.

Detaljan izveštaj o radu Evropskog broja za nestalu decu u Srbiji možete pročitati ovde.

Scroll to Top