Facebook Pixel Code

Gole činjenice protiv trafikinga

BEOGRAD – Nevladina organizacija „Astra“ predstavila je juče svoju antitrafiking kampanju „Gole činjenice“, u kojoj sedmorica nagih muškaraca ukazuju na problem postojanja trgovine robljem. U dva televizijska spota i na bilbordima činjenice o trafikingu iznose novinari Jugoslav Ćosić, Dejan Anastasijević i Željko Bodrožić, reditelj Milutin Petrović, glumci Branislav Lečić i Vukašin Obradović, kao i direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac.

Ivana Radović, koordinator „Astre“, rekla je da je ovo peta antitrafiking kampanja „Astre“.

– Prve dve kampanje trebalo je da pokažu da u Srbiji postoji trgovina ljudima. Sledeće dve kampanje bile su usmerena deci kao žrtvama nasilja, da bismo se sad okrenuli upozoravajućim kampanjama. Dosadašnje iskustvo govori da se tokom kampanja broj poziva žrtava udvostručuje – rekla je ona.

Prema njenim rečima, u Srbiji svi žele bolji život, a to je pogodno tle za trgovce ljudima.

– Srbija nije, kako se to često govori, samo zemlja tranzita, ona je i zemlja porekla, ali i destinacije. „Astra“ je do sad identifikovala 264 žrtve, a 40 odsto njih su deca – dodala je ona.

Nadežda Milenković, kreativni direktor kampanje, rekla je da je ovo jedan od načina da se u javnosti o žrtvama ne govori samo kad izbije skandal.

– Problem je što se u našem društvu kaže da uvek ima važnijih problema od ovog, a strašne stvari se dešavaju. Rešili smo da napravimo reklamu u kojoj će se muškarci skinuti. Ipak, to nisu smeli da budu neki manekeni, čija pojava ne bi imala nikakvu težinu, već smo se odlučili za ljude koji imaju profesionalni i lični kredibilitet. Nadam se da ćemo uspeti da pošaljemo poruku – dodaje ona.

Prema rečima glumca Branislava Lečića, svi mogu postati žrtve, pa i naši najbliži.

– Zbog toga je bitno da se i druge javne ličnosti uključe u kampanju i da svi pokušaju da reše ovaj problem, koji je istovremeno i političko pitanje – dodao je on.

Ulrike Hartman, sekretar austrijske ambasade, rekla je da je jedan od prioriteta njene države borba protiv trgovine ljudskim bićima i da je to razlog zbog koga su finansirali projekat „Astre“.

– Borba protiv trafikinga ima tri aspekta – prevenciju, zaštitu žrtava pravljenjem skloništa i gonjenje modernih robovlasnika. Austrija se ne bori protiv trafikinga samo u Srbiji, u celom regionu finansira devet sličnih projekata. Kako taj problem postoji u svim zemljama, mi smo ozbiljno pristupili tome. Trenutno je u toku implementacija akcionog plana protiv trgovine ljudima – rekla je ona.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top