Facebook Pixel Code

Evropski parlament izrazio zabrinutost zbog tretmana vijetnamskih radnika i pozvao vlasti da „istraže slučaj“

Na sednici Evropskog parlamenta 16. decembra razmatrao se i nacrt rezolucije o „prisilnom radu“ u Linglongu i ekološkim protestima, a na osnovu predloga liberala, koji su podržali socijaldemokrate i zeleni. Nakon debatnog dela poslanici Evropskog parlamenta usvojili su Rezoluciju o ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava u Srbiji, u kojoj se između ostalog govori i prisilnom radu na gradilištu fabrike Linglong. Za tekst je glasalo 586 poslanika, protiv ih je bilo 53, dok je 44 bilo uzdržano.

Glavni navodi Rezolucije
  • U predlogu Rezolucije izražava se velika zabrinutost zbog navodnog prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i potencijalne trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije oko 500 vijetnamskih radnika u kineskoj fabrici Linglong u Srbiji.
  • Vlasti u Srbiji se pozivaju da „pažljivo istraže slučaj“ i da osiguraju poštovanje osnovnih ljudskih prava, naročito radnih prava u fabrici, kao i da predoče zaključke istrage Evropskoj uniji i krivce pozovu na odgovornost.
  • Takođe se traži da Srbija dopusti slobodan i nesmetan pristup fabrici Linglonga u Zrenjaninu i smeštaju vijetnamskih radnika organizacijama civilnog društva, zvaničnicima EU i drugih međunarodnih organizacija.
  • Poziva se Delegacija EU u Srbiji da prati ove procese i sudbinu 500 radnika iz Vijetnama, a Beograd da poveća usaglašenost radnog prava Republike Srbije sa radnim pravom Evropske unije.
  • Izražava se zabrinutost zbog „problema korupcije i vladavine prava u oblasti životne sredine“, „opšteg manjka transparentnosti“ i „procena uticaja na društvo i životnu sredinu“ infrastrukturnih projekata – kako onih koji se finansiraju zajmovima i investicijama iz Kine, tako i multinacionalnoih korporacija „kao što je Rio Tinto“.
  • Predlog Rezolucije pominje i rastući uticaj Kine u Srbiji i na Zapadnom Balkanu i naglašava da se zakoni Srbije takođe moraju primenjivati i na kineskim kompanijama koje posluju u zemlji.

Ostaje da se vidi u kojoj će meri ova Rezolucija podstaći nadležne institucije u Srbiji da reaguju „malo bolje“ i ispitaju šta se zaista dešavalo i dešava u kineskoj kompaniji koja je angažovala strane radnike na izgradnji Linglonga.

Prva reakcija Srbije stigla je iz Ministarstva unutrašnjih poslova i u njoj se, između ostalog, navodi da se „poslanici Evropskog parlamenta(EP) u svojim zemljama ne pitaju ništa, zato svoje frustracije hoće da leče na Srbiji”, i čini se da nastavlja autističnu politiku srpske Vlade ovom pitanju.

* * *

Podsećamo, šest poslanika Evropskog parlamenta je još 19. novembra u pismu izrazilo kako su „zgroženi“ izveštajima o navodnoj trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije u Srbiji. U pismu koje objavljeno na sajtu poslanice Zelenih u EP Viole fon Kramon kaže se da „nalazi sa terena daju užasnu sliku – sliku modernog ropstva na granicama Evropske unije“. Fon Kramon je dan kasnije rekla da je potpuno neprihvatljivo da Srbija, država koja teži da postane članica Evropske unije, na svojoj teritoriji toleriše izgradnju i rad fabrike za koju se sumnja da zapošljava kroz trgovinu ljudima i eksploataciju.

I dok pažnja javnosti jenjava, usled konstantnog priliva informacija o drugim različitim društvenim problemima i žarištima u Srbiji, radnici angažovani na izgradnji fabrike LingLong, osim što su prebačeni u malo uslovniji smeštaj, ni na koji drugi način im nisu u boljem položaju od ustanovljenog sa početka razotkrivanja slučaja. I dalje im nedostaje hrane, čiste vode, zimske garderobe i prekrivki, zastrašeni su, pod nadzorom i ne smeju samovoljno da napuštaju smeštaj. Kontakt koji ostvaruju sa aktivistima civilnog sektora svodi se samo na preuzimanje paketa hrane. Naročito zabrinjavaju informacije koje su dobijene od radnika, da menadžment ne zbrinjava povređene i obolele radnike, da čak i kad bi poziv hitnoj pomoći stigao sa strane, od nekog ko nije direktno uključen u poslovanje LingLonga ili kineske firme koja je angažovala radnike, pitanje je da li bi hitna pomoć mogla da uđe u fabrički krug ili smeštaj.

Takođe, N1 je 13. decembra objavila da je na gradilištu stradao jedan radnik kineskog porekla nakon što je deo opreme za rad/mašine pao na njega. Prema njihovoj informaciji koja je iz više izvora potvrđena, radnik nije imao zaštitni šlem u trenutku kada mu je predmet pao na glavu. Iz Hitne pomoći Zrenjanina rekli su da ne mogu da potvrde informaciju, a lokalna policija nije odgovorila na pozive ovog medija. Neki od radnika sa kojima su aktivisti/kinje u kontaktu svedoče da je hitna pomoć čekala 20 minuta ispred fabrike da povređenog radnika iznesu i da je nesrećni čovek nakon toga preminuo.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top