Facebook Pixel Code

EVROPSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA 18. OKTOBAR

ASTRA svake godine obeležava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra. Ove godine sprovedeno je nekoliko aktivnosti u cilju osvetljavanja ovog problema, vraćanja fenomena trgovine ljudima u fokus medijskog izveštavanja, odgovaranje na sveprisutnu izbegličku krizu i sumiranja sadašnje situacije i institucionalne pokrivenosti trgovine ljudima.

U petak, 16. oktobra organizovan je radni doručak sa novinarima iz različitih redakcija, kako bismo razmenili informacije i iskustva o medijskom predstavljanju trgovine ljudima, najčešćim greškama, stereotipima, formatima izveštavanja. Na sastanku smo čuli mnoge primere o dobrim i lošim medijskim praksama, kao i odlične savete kako bi organizacija trebalo da gradi odnose sa novinarima i ostvaruje saradnju u pravom smeru. Svesnost novinara o prisutnosti različitih oblika trgovine ljudima i promenjenih trendova je dokaz da bi trebalo graditi medijske strategije kako bi se povećao broj objektivnih priloga, priča, istraživanja, a samim ti povećala svest građana i njihova informisanost o ovom društvenom problemu i načinima za njegovo izbegavanje.

U subotu, 17. oktobra aktivistkinje ASTRE, zajedno sa aktivistima i aktivistkinjama organizacija Žene u crnom i Autonomni ženski centar, su učestvovale u uličnoj akciji i deljenju humanitarne pomoći izbeglicama u Beogradu u svetlu obeležavanja Svetskog dana protiv siromaštva. Ovim smo želeli da ukažemo da je veliki broj osoba koje u potrazi za bolji životnim prilikama, bežanjem od siromaštva, rata, nezaposlenosti mogu da budu izložene različitim oblicima eksploatacije. Neretko se susrećemo sa ljudima kojima su neproverene poslovne ponude jedino rešenje i sve vrste opreznosti i provera za njih predstavljaju luksuz. Stoga je vrlo bitno razvijati svest ljudi da se svaka osoba može naći u situacijama potencijalne trgovine ljudima i da to nisu samo „naivne i neobrazovane“ osobe koje nasedaju na velike zarade.

Dan nakon zvaničnog datuma obeležavanja EU dana borbe protiv trgovine ljudima, 19. oktobra, ASTRA je organizovala panel diskusiju „Gde smo krenuli, dokle smo stigli, kuda idemo u borbi protiv trgovine ljudima“, u Domu Omladine. Panelisti su bili Gordana Jekić- Bradajić, zamenica apelacionog tužioca u Beogradu, Biljana Slavković, psihoterapeutkinja, Ivana Radović iz  ASTRE, Jelena Hrnjak iz NVO Atina i Mitar Đurašković, načelnik Odeljenja za suzbijanje prekograničnog kriminala i krminalističko obaveštajne poslove u Upravi granične policije i koordinator za borbu protiv trgovine ljudima. Diskusija je predstavljala kratak osvrt na početke borbe protiv trgovine ljudima u Srbiji, ocenu postignutih rezultata do sada, kao i na načine ostvarivanja planiranih aktivnosti i koraka u cilju sistemskog suzbijanja trgovine ljudima. Tokom diskusije smo čuli da je država Srbija napravila veliki pomak u borbi protiv trgovine ljudima u cilju prevencije i suzbijanja ovog društvenog problema, u određenoj meri i u zaštiti žrtava, ali da je ostalo još dosta da se uradi na svim poljima rada. Nacionalni pravni okvir je razvijen u skladu sa međunarodnim dokumentima, ali se usvojeni instrumenti nedovoljno primenjuju u praksi. Najavaljeno je donošenje Nacionalnog akcionog plana za suzbijanje trgovine ljudima krajem ove godine, s obzirom na činjenicu da je prethodni istekao pre četiri godine. Ovo je godina jubileja, prošlo je 15 godina od Palermo protokola, a može se reći da isto toliko antitrafiking postoji u Srbiji i učesnici panela su se osvrnuli na početke borbe i njihovo iskustvo prilikom uspostavljanja antitrafiking pokreta u našoj zemlji.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“56″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“0″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top