Facebook Pixel Code

Ekonomsko osnaživanje – ključ reintegracije

Pomoć pri reintegraciji je jedan od najvažnijih aspekata podrške nekadašnjim žrtvama trgovine ljudima. Nakon izlaska iz situacije trgovine ljudima i dostizanja određenog stepena oporavka, preživele/li, baš kao is vi ostali ljudi, žele da se ostvare profesionalno, budu samostalni i cenjeni i postanu funkcionalni članovi/ce svoje zajednice. Ovaj proces je težak, mučan i ponekad traje godinama. Ključni momenat uspešnog procesa reontegracije, jeste ekonomsko osnaživanje, tj. podrška nekadašnjim žrtvama trgovine ljudima u ostvarivanju njihovih potencijala za osamostaljenje, pronalazak posla ili nastavak školovanja. 

Nažalost, većina priča preživelih se ne završi na takav način koji bi im doneo osećaj ispunjenosti i pravde i slučajevi naših korisnica koje su postigne punu emancipaciju u našim okolnostima i okruženju su zaista retki.

Ipak, jedna naša korisnica, sa kojom ASTRA radi već godinama, uspela je da konačno nađe posao u struci. Ovo je za nas bila divna vest, jer znamo koliko je teškog rada, učenja i podrške sistema neophodno da bi se ovo desilo. Ova osoba kontaktirala je ASTRU nakon što je uspela da pobegne iz situacije seksualne eksploatacije. Kao mlada osoba, samohrana majka u veoma teškoj finansijskoj situaciji i uz to sa izraženim zdravstvenim problemima, godinama je pokušavala da posao, ali je uvek bila odbijena, kako zbog godina, tako i zbog nedostatka obrazovanja, te je prihvatala privremene poslove kako bi preživela. U međuvremenu, ASTRA joj je godinama pružala medicinsku i psihološku pomoć koju su obeležili stalni usponi i padovi. Godinu dana nakon što smo stupile u kontakt, ova naša korisnica je izrazila želju da nastavi školovanje, u čemu joj je ASTRA pomogla finansijski i kroz druge vidove podrške. Paralelno radeći i učeći, u roku je diplomirala i stekla zvanje koje joj je falilo.

Sada kada je konačno našla posao u struci, što joj je bio primaran fokus nakon izašla iz situacije trgovine. Finansijska stabilnost ne znači samo preživljavanje već i smanjenje ranjivosti, suočavanje sa posledicama i poboljšanje unutrašnjeg osećaja stabilnosti, odnosno jasnu predstavu da vam se eksploatacija više neće desiti. Uz to, u prilici je da radi posao koji voli.

Mi u ASTRI čvrsto verujemo da je najkonkretniji način da bivše žrtve povrate samopoštovanje ostvarivanje finansijsske nezavisnosti. Ukoliko i vi delite to mišljenje, pomognite našu kampanju “Pokažimo im da #NisuSame”, jer je 30% donacija namenjeno doškolovavanju i drugim edukacijama nekadašnjih žrtava trgovine ljudima.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top