Facebook Pixel Code

Drugi nezavisni izveštaj Koalicije prEUgovor

Koalicija prEUgovor predstavila je nezavisni izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika koje se tiču poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna ljudska prava) i  poglavlja 24 (sloboda, bezbednost i pravda) pristupne povelje Evropske Unije. Izveštaj pokriva razvoj događaja u periodu od septembra 2013. do aprila 2014. godine, a njegov cilj jeste da skrene pažnju na glavne probleme u ovim oblastima.

Izveštaj sadrži i konkretne zaključke i preporuke, a glavni nalazi su:

(1)    Vlada bi trebalo da u potpunosti napusti praksu uvođenja izuzetaka od usvojenih zakona i praksu zaobilaženja zakonskih rešenja. Ovakva praksa je i dalje jako zastupljena, posebno u najosetljivijim oblastima kakve su sektor bezebdnosti i javne nabavke.

(2)    Neophodno je dodatno jačanje odgovornosti izvršne Vlasti, kao i jačanje kapaciteta i nezavisnosti tela koja su deo institucionalnog mehanizma kontrole izvršne i drugih oblika vlasti.Značajno više napora se mora uložiti u efikasnu borbu protiv politizacije i zloupotrebe javnh ovlašćenja u svim sektorima, a posebno u javnim preduzećima.

(3)    Zaštita ljudskih prava treba da postane jedan od prioriteta u radu Vlade. Među prioritetnim oblastima izdvojene su oblasti borbe protiv trgovine ljudima, nasilja nad ženama i pitanja iregularnih migracija i azila.

(4)    Jačanje nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti pravosuđa je od izuzetnog značaja za celokupnu implementaciju zakona. Efikasnost pravosudne mreže nastavlja da bude ozbiljan problem.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Scroll to Top